Zelfstandig stemmen voor mensen met een beperking

Toegankelijkheid stembureaus

De stembureaus in de gemeente Stadskanaal zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking. Kiezers met een lichamelijke beperking mogen hulp krijgen bij het uitbrengen van hun stem. Bijvoorbeeld slechtzienden of mensen met Parkinson.

Hulp voor kiezers met een lichamelijke beperking

Kunt u door uw lichamelijke gesteldheid niet zelf stemmen? Dan mag iemand u helpen in het stemhokje. U kunt hiervoor zelf iemand meenemen of u kunt een stembureaulid om hulp vragen.

Stemmen voor mensen met een visuele beperking

Heeft u een visuele beperking? Op donderdag 6 juni 2024 kunt u zelfstandig stemmen in het stembureau van het gemeentehuis in Stadskanaal. Dit doet u met hulp van een stemmal en een soundbox. U leest hier hoe dat werkt.

Waar is het stembureau voor mensen met een visuele beperking?

Tijdens de verkiezingen van het Europees Parlement kunt u een stemmal en soundbox gebruiken bij het gemeentehuis in Stadskanaal. Het adres in Raadhuisplein 1. Alleen dit stembureau heeft een stemmal en soundbox. Dit stembureau is toegankelijk met een rolstoel.

Hoe werkt: de soundbox
U kunt de kandidatenlijst beluisteren met de soundbox met koptelefoon. Dit apparaat leest voor welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U krijgt ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen.

Hoe werkt: de stemmal
Een medewerker van het stembureau legt het stembiljet in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Via de soundbox met koptelefoon krijgt u te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de partij en van de kandidaat op wie u wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.

Dankzij de stemmal en audio-ondersteuning kunt u ook zonder zicht zelfstandig stemmen. In de video Stemmen met een stemmal wordt uitgelegd hoe dit werkt

Kan ik de kandidatenlijst vooraf beluisteren?
U kunt de kandidatenlijst beluisteren met de soundbox. Dit kan voordat de verkiezingen worden gehouden. Neem hiervoor contact op met gemeente Stadskanaal via 0599-631631.

Meer weten over stemmen met een stemmal en soundbox?

Lees meer informatie over stemmen met een oogaandoening op de website van de Oogvereniging. Bel de Ooglijn via 030 29 45 444 of stuur een e-mail naar ooglijn@oogvereniging.nl.