Zelfstandig stemmen met slecht of geen zicht

Heeft u of kent u iemand die niet goed kan zien vanwege slecht zicht of blindheid? Wij maken tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen op 15 maart 2023 gebruik van een stemmal. In het stembureau van het gemeentehuis kan door stemmers met een visuele beperking gestemd worden met behulp van een stemmal.

Hoe werkt een stemmal?

De stemmal is een hulpmiddel waarmee mensen met slecht of geen zicht zelfstandig en met behoud van stemgeheim kunnen stemmen. De stemmal is een speciale plaat met gaten die over het stembiljet wordt gelegd door een medewerker van het stembureau.

Via de bijbehorende soundbox met koptelefoon hoort de kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de stemmal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. Als stemmer vindt u hierdoor de juiste kandidaat door de gaten te tellen onder de gewenste partij. Vervolgens kan u het juiste rondje inkleuren met behulp van een stemmal.

In deze video wordt uitgelegd hoe de stemmal en soundbox gebruikt worden.

Wilt u meer weten over stemmen met een oogaandoening? Op deze pagina van de oogvereniging leest u verder hoe u uw stem kunt uitbrengen. 

Gesproken kandidatenlijsten

Wilt u horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan voor de Provinciale Staten en Waterschappen?
Ga naar deze pagina om naar de kandidatenlijst voor de provinciale staten te gaan. Wilt u meer informatie over het waterschap weten? Klik dan op deze link.