Onstwedde

Onstwedde is een dorp met een rijke historie. De Onstwedders zetten zich in om de historie en aantrekkelijkheid van hun dorp te behouden. Het behouden van een dorpskern met goede voorzieningen vinden ze belangrijk. Onstwedders hoeven voor hun dagelijkse boodschappen, voor onderwijs en sport en ontspanning hun dorp niet uit. De onderlinge betrokkenheid in Onstwedde is groot; noaberschap is hier heel normaal.

Stichting Ocrea

Stichting Ocrea (Onstwedde Creatief) is de bewonersvertegenwoordiging in het dorp. Ze zijn eigenaar van De Boerderij aan de Dorpsstraat. Naast het eigen gebruik organiseert de Jeugdsoos hier activiteiten. De bestuursleden van Ocrea zetten zich met hart en ziel in voor hun dorp en haar bewoners. Leden van Ocrea nemen deel aan de verschillende organisaties zoals in de werkgroep zwembad ’t Vlasmeer en het 4-mei comité. Tevens beheert Ocrea het historisch archief.

Dorpsprogramma

Na het maken van een Kijk op het dorp in 2016 is met de betrokken partners in Onstwedde besloten dat een dorpsvisie geen toegevoegde waarde heeft. Dat betekent niet dat er in Onstwedde niks gebeurt. Aan de Boslaan bouwde wooncorporatie Lefier een aantal nieuwbouwwoningen. In 2012 werd MFA De Bast geopend. MFA De Bast biedt onderdak aan het peuter-, basis- en voortgezet onderwijs en aan diverse sportverenigingen. Zorgorganisatie De Zijlen opende in 2017 haar deuren in het nieuwe onderkomen aan de Landlaan. Met het opstellen van het programma ‘Onstwedde met elkaar en voor elkaar’ willen de partners in het dorp zich met name inzetten voor het behouden van de voorzieningen en het stimuleren van de sociale betrokkenheid in het dorp.

Smeerling

Een bijzonder stukje Onstwedde is het beschermd dorpsgezicht Smeerling. Hier staat een aantal monumentale Saksische boerderijen uit de 17e en 18e eeuw. Langs Smeerling loopt het stroomdal van de rivier de Ruiten Aa. Het stroomdal is in oude eer hersteld.

Handelsvereniging Onstwedde

Het behartigen van de belangen van ondernemers in Onstwedde is het doel van de Handelsvereniging Onstwedde. De handelsvereniging organiseert, in samenwerking met andere verenigingen in het dorp, jaarlijks activiteiten voor de Onstwedders en bezoekers van Onstwedde.

Over Onstwedde

Aantal bewoners: ruim 2850
Aantal huishoudens: ongeveer 1220
Wijkwethouder: Egbert Hofstra
Dorpscoördinator: Aafke Riepma