Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is voor noodzakelijke kosten die u zelf niet kunt betalen. Iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen kan bijzondere bijstand aanvragen. Dus ook mensen met een minimumloon of AOW.

Voorwaarden

Woont u in de gemeente Stadskanaal en moet u bijzondere en noodzakelijke (onvermijdbare) kosten maken? Dan komt u in aanmerking voor bijzondere bijstand als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U woont in Stadskanaal
  • U bent 18 jaar of ouder
  • U bent Nederlander of u heeft een geldige verblijfsvergunning
  • De kosten waarvoor u bijzondere bijstand aanvraagt zijn bijzonder, onvoorzien, noodzakelijk en vallen niet onder een andere wet of voorziening zoals bijvoorbeeld de Zorgverzekeringswet
  • De kosten zijn zo hoog dat u ze niet uit uw inkomen kunt betalen. Voor sommige kosten moet u eerst uw spaargeld gebruiken.

Inkomensgrens

Op een speciale pagina vindt u de inkomensgrens en vermogensgrens.

Contactformulier

Wilt u weten of u voor bijzondere bijstand in aanmerking komt? Download dan het contactformulier bijzondere bijstand (PDF). Stuur het ingevulde formulier naar gemeente Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal.

Aanvragen bijzondere bijstand

Vraag bijzondere bijstand aan vóórdat u kosten maakt. Anders kan de gemeente niet vaststellen of de kosten echt noodzakelijk zijn. Gebruik het aanvraagformulier bijzondere bijstand (PDF). Stuur het ingevulde formulier naar gemeente Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal. U kunt ook langskomen op het gemeentehuis. Dat kan op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur. Dan zijn onze specialisten aanwezig.

Voor hulp bij het invullen van het aanvraagformulier kunt u terecht bij Welstad door te bellen naar: 0599-635999.

Waarvoor bijzondere bijstand?

Voor als u dingen écht nodig hebt, maar niet zelf kunt betalen. De kosten moeten bijzonder en noodzakelijk zijn. Bekijk voor welke kosten de gemeente bijzondere bijstand kan verlenen.

Waarvoor mag u bijzondere bijstand niet gebruiken?

Voor gewone dingen in uw dagelijks leven, zoals eten, de huur, kleding, een paspoort, een boete of alimentatie. Ook niet voor zaken die andere instanties betalen, zoals de verzekering of Belastingdienst. 

Afhandeling aanvraag bijzondere bijstand

De afhandeling van een aanvraag duurt maximaal 8 weken, vanaf het moment dat wij alle bewijsstukken hebben ontvangen. Besluit de gemeente dat u bijzondere bijstand krijgt? Dan maken we het bedrag over op uw rekening of we betalen rechtstreeks de leverancier.

Draagkracht

Is uw inkomen hoger dan het bijstandsniveau? Dan rekenen we uit of u zelf ook iets kunt betalen. Dat noemen we draagkracht. Hoeveel u zelf moet betalen, hangt af van uw inkomen en spaargeld. De inkomsten die we niet meetellen in de draagkrachtberekening zijn kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag, studietoelage voor directe studiekosten en kinderkortingen van de Belastingdienst.