Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Dat kan op twee manieren. Maak hiervoor een afspraak. Gaat het om een verlenging van het rijbewijs, dan kunt u ook online aanvragen via de RDW.

Kosten

Rijbewijs € 51,00
Gezondheidsverklaring CBR € 46,85
Extra kosten bij spoedaanvraag € 39,65

Werkwijze

Op afspraak langskomen

U kunt, na het behalen van uw rijexamen, een rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor online een afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Voor het afhalen van uw rijbewijs kunt u zonder afspraak langskomen tijdens onze reguliere openingstijden.

Online aanvragen via RDW

Een verlenging van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding kunt u ook online aanvragen via de website van de RDW. Hiervoor moet u wel in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs en de DigiD-app hebben met ID-check.

Laat eerst een pasfoto maken door een RDW erkende fotograaf. Die vindt u op de locatiewijzer van de RDW. Neem uw rijbewijs mee naar de fotograaf. U zet hier ook uw handtekening. Deze wordt later gebruikt op uw nieuwe rijbewijs. Nu kunt u uw online aanvraag doen bij de RDW. Uw rijbewijs kunt u na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis. Voor het afhalen van uw rijbewijs kunt u zonder afspraak langskomen tijdens onze openingstijden.

Spoedaanvraag

Rijbewijs binnen vijf werkdagen nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u extra. Als u het rijbewijs voor 15.00 uur aanvraagt, behandelt de RDW uw aanvraag met voorrang. Meestal ligt het de volgende werkdag na 11.00 uur en soms na twee tot vier werkdagen vanaf 11.00 uur voor u klaar. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Begeleiderspas en coach

Bent u 17 jaar en wilt u uw rijbewijs aanvragen? Dan heeft u een begeleiderspas nodig om te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door uzelf gekozen coaches die u tot uw 18e verjaardag begeleiden tijdens het autorijden.

Als u 16,5 jaar bent, mag u de begeleiderspas aanvragen. Aanvragen doet u bij de RDW.

Voorwaarden

Uw rijbewijs verlengen als 75-plusser

Als uw rijbewijs is verlopen ná uw 75e verjaardag, dan heeft u een Gezondheidsverklaring nodig voor het aanvragen van uw rijbewijs. Op de website van de Rijksoverheid leest u hoe u dit precies doet.

Gezondheidsverklaring

Het kan zijn dat u voor het aanvragen van een rijbewijs een Gezondheidsverklaring nodig hebt. Een Gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft een gezondheidsverklaring nodig:

 • Als uw rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag;
 • Om medische redenen (bijvoorbeeld chronische ziekte);
 • Bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE, ook bij verlenging;
 • Bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie;
 • Bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool.

De verklaring kunt u digitaal invullen op Mijn CBR. Als u 75 jaar of ouder bent, dan kunt u de Gezondheidsverklaring ook op het gemeentehuis aanvragen. Betaalt u met de pin dan kunt u dit doen bij de receptie van het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Wilt u contant betalen? Dan is het wel nodig om hiervoor een afspraak te maken.  

Medische keuring

Het kan zijn dat u voor een aanvraag van een rijbewijs een medische keuring nodig bent. Een medische keuring is nodig als:

 • Uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt;
 • U een medische beperking hebt;
 • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE).

Volg de procedure via de website van het CBR. Doe dit minimaal 12 weken voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs.

Meenemen

 • Uw oude rijbewijs, als u dat komt vernieuwen
 • Een geldig legitimatiebewijs wanneer u uw rijbewijs voor het eerst aanvraagt of aangifte van vermissing doet
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De pasfoto mag maximaal een halfjaar oud zijn. Vraagt u online aan via de RDW, dan is de werkwijze anders. Zie hierboven het uitklapmenu Werkwijze.

Meer informatie

Kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen? Zorg er dan voor dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard. Dit kunt u 24 uur per dag met uw DigiD doen via de website van de RDW. Na de melding is het rijbewijs direct ongeldig. U krijgt daarna per post een brief met een bevestiging. Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u op het gemeentehuis een verklaring van vermissing aanvragen. Maak hiervoor een afspraak. U kunt direct een nieuwe rijbewijs aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen is dan niet gegarandeerd.

Let op! Wanneer u de vermissing doorgegeven heeft, verliest het document direct zijn geldigheid. Dit kan niet teruggedraaid worden.

Hebt u het vermoeden dat uw rijbewijs gestolen is? Doe dan ook aangifte bij de politie.