Rijbewijs

U kunt een rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar u bent ingeschreven.

Kosten

Rijbewijs € 41,50
Gezondheidsverklaring CBR € 43,75
Extra kosten bij spoedaanvraag € 34,00

Werkwijze

Aanvragen

U kunt, na het behalen van uw rijexamen, een rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar u bent ingeschreven. Voor het aanvragen van een rijbewijs kunt u online een afspraak maken. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Afhalen rijbewijs

Voor het afhalen van uw rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken. U kunt langskomen tijdens onze reguliere openingstijden. Iemand anders kan het rijbewijs niet voor u afhalen. U heeft maximaal drie maanden de tijd om uw rijbewijs af te halen.

Spoedaanvraag

Rijbewijs binnen vijf werkdagen nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u extra. Als u het rijbewijs voor 15.00 uur aanvraagt, behandelt de Rijksdienst voor wegverkeer (RDW) uw aanvraag met voorrang. Meestal ligt het de volgende werkdag na 11.00 uur en soms na twee tot vier werkdagen vanaf 11.00 uur voor u klaar. Heeft u uw oude rijbewijs niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Begeleiderspas aanvragen

U moet eerst een begeleiderspas aanvragen, voordat u als 17-jarige een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente.
Deze ‘bijrijderspas’ kunt u vanaf 16,5 jaar aanvragen bij de RDW. Totdat u 18 jaar bent, moet u de begeleiderspas samen met het rijbewijs bij u hebben als u in een auto rijdt. In de auto moet dan ook een coach naast u zitten die op de begeleiderspas staat.

Voorwaarden

Uw rijbewijs verlengen als 75-plusser

Als uw rijbewijs is verlopen ná uw 75e verjaardag, dan heeft u een Gezondheidsverklaring nodig voor het aanvragen van uw rijbewijs.
Op de website van de Rijksoverheid leest u hoe u dit precies doet.


Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring

Het kan zijn dat u voor het aanvragen van een rijbewijs een Gezondheidsverklaring nodig hebt. Een Gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft een gezondheidsverklaring nodig:

 • Als uw rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag;
 • Om medische redenen (bijvoorbeeld chronische ziekte);
 • Bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE, ook bij verlenging;
 • Bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie;
 • Bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool.

De verklaring kunt u digitaal invullen op Mijn CBR. Als u 75 jaar of ouder bent, dan kunt u ook de Gezondheidsverklaring ook op het gemeentehuis aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.

 

Medische keuring

Het kan zijn dat u voor een aanvraag van een rijbewijs een medische keuring nodig bent. Een medische keuring is nodig als:

 • Uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt;
 • U een medische beperking hebt;
 • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft (C, CE, D of DE).

Volg de procedure via de website van het CBR. Doe dit minimaal 12 weken voor het aanvragen of verlopen van uw rijbewijs.

Meenemen

 • Uw oude rijbewijs, als u dat komt vernieuwen
 • Een geldig legitimatiebewijs wanneer u uw rijbewijs voor het eerst aanvraagt of aangifte van vermissing doet
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De pasfoto mag maximaal een halfjaar oud zijn.

Meer informatie

Kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen? Zorg er dan voor dat uw rijbewijs ongeldig wordt verklaard. Dit kunt u 24 uur per dag met uw DigiD doen via de website van de RDW. Na de melding is het rijbewijs direct ongeldig. U krijgt daarna per post een brief met een bevestiging. Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u op het gemeentehuis een verklaring van vermissing aanvragen. Maak hiervoor een afspraak. U kunt direct een nieuwe rijbewijs aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen is dan niet gegarandeerd.

Let op! Wanneer u de vermissing doorgegeven heeft, verliest het document direct zijn geldigheid. Dit kan niet teruggedraaid worden.

Hebt u het vermoeden dat uw rijbewijs gestolen is? Doe dan ook aangifte bij de politie