Paspoort

Een paspoort is tien jaar geldig voor volwassenen. Het paspoort is vijf jaar geldig voor minderjarigen. Paspoorten bevatten een chip waarin ook uw vingerafdrukken zijn opgenomen. Deze vingerafdruk nemen wij bij het aanvragen van het paspoort op. Iedereen vanaf 14 jaar is verplicht zich te kunnen legitimeren.

Kosten

Tot 18 jaar € 63,40
Vanaf 18 jaar € 83,85
Extra kosten spoedaanvraag € 57,05

Werkwijze

Online aanvragen

U kunt online een aanvraag voor een paspoort doen. Om uw aanvraag volledig te maken moet u binnen 4 weken na uw aanvraag langskomen in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Neem een recente pasfoto mee en alle reisdocumenten die u bezit.

Op afspraak langskomen

Wilt u langskomen? Maak dan een afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Afhalen of bezorgen paspoort

Voor het afhalen van uw paspoort hoeft u geen afspraak te maken. U kunt langskomen tijdens onze reguliere openingstijden. Iemand anders kan het paspoort niet voor u afhalen. U heeft maximaal drie maanden de tijd om uw paspoort af te halen.

Ook kunt u uw paspoort laten bezorgen waar en wanneer u wilt. Houdt rekening ermee dat u als aanvrager persoonlijk het paspoort in ontvangst moet nemen. Het bedrijf Dynalogic regelt de bezorging. De kosten hiervoor zijn € 18,00 (2024). Dat bedrag betaalt u bij uw aanvraag en wij geven uw contactgegevens door aan Dynalogic. Wilt u meer weten, bezoek de website van Dynalogic.

Spoedaanvraag

Paspoort binnen vijf werkdagen nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u extra. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, wordt uw aanvraag met voorrang behandeld. Meestal ligt het de volgende werkdag vanaf 11.00 uur en soms na twee tot vier werkdagen vanaf 11.00 uur voor u klaar. Heeft u uw oude paspoort niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Vertrekt u vandaag al? Informeer dan bij het Klant Contact Centrum naar de aanvraag van een nooddocument door te bellen naar (0599) 631 631.

Meenemen

  • Uw oude reisdocument(en): neem alle in bezit zijnde reisdocumenten mee bij de aanvraag van een nieuw document.

  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. De pasfoto mag maximaal een halfjaar oud zijn.

Jonger dan 18 jaar? Breng dan ook mee:

  • Als ouders of gezaghebbenden een paspoort aanvragen voor hun kind, moet het kind daarbij aanwezig zijn. Bij het ophalen van het document moet het kind ook aanwezig zijn.

  • Origineel legitimatiebewijs van (beide) ouder(s) of gezaghebbende(n).

  • Een ingevuld toestemmingformulier van de ouder(s) of van degenen die het gezag over het kind hebben.

Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven, dan kunt u vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank.

Meer informatie

Kwijt of gestolen

U kunt online de vermissing van uw reisdocument aan ons doorgeven. Wilt u liever langskomen, maak dan een afspraak. U kunt direct een nieuwe paspoort aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen is dan niet gegarandeerd.

Let op! Wanneer u de vermissing aan ons doorgegeven heeft, wordt uw vermiste paspoort direct ongeldig verklaard. Het document verliest zijn geldigheid. U kunt er dus niet meer mee reizen! Dit kan niet teruggedraaid worden.

Hebt u het vermoeden dat uw paspoort gestolen is? Doe dan ook aangifte bij de politie.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is, het gezag heeft en/of met het kind mag reizen. Voor een alleenreizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane.

Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis:

  • Een toestemmingsformulier. via de website van de Rijksoverheid;
  • Kopie van paspoort van toestemming gevende ouder
  • Recent internationaal uittreksel Basisregistratie Personen van het kind, mét oudergegevens.