Tijdens het uitbreken van de brand waren er nog mensen aanwezig in het pand. Zij konden gelukkig op tijd naar buiten komen. Er zijn geen gewonden gevallen.
De brandweer schaalde snel op en was tot in de vroege ochtend bezig met bluswerkzaamheden. Rond 07.15 uur werd het sein brandmeester gegeven, wat betekent dat het vuur onder controle is.
Inmiddels is duidelijk geworden dat deeltjes van verbrande zonnepanelen zijn aangetroffen in nabijgelegen weilanden en akkers. De eigenaren van deze percelen worden actief benaderd middels een brief die zij vanuit de gemeente krijgen. Het advies is om de verzekering te raadplegen voor eventuele praktische en financiƫle afhandeling. Veelvoorkomende vragen worden hieronder beantwoord.
Wat is er gebeurd?
Op dinsdagochtend 3 juni 2025 is in alle vroegte een grote bedrijfsbrand ontstaan. In dit pand werden eiwitten geproduceerd. Vermoedelijk was een stofexplosie de oorzaak van de brand. Door de grote rookontwikkeling werd een NL-alert verstuurd aan omwonenden. Hierin werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten.
Geldt de NL-alert nog steeds?
Nee. De brandweer heeft aangekondigd dat het NL-alert is ingetrokken.
Is er asbest vrijgekomen?
Nee, er is geen asbest vrijgekomen. Wel lagen er zonnepanelen op het dak, die verloren zijn gegaan. Door de brand zijn deeltjes van de zonnepanelen vrijgekomen en op aangrenzend gebied terechtgekomen. Dit betreft een gebied van beperkte grootte. Een deel is terechtgekomen op grond van de gemeente Westerwolde en een ander deel is op grond van de gemeente Stadskanaal terechtgekomen.
Hoe weet ik of ik ook zonnepaneeldeeltjes op mijn grond heb?
De brandweer heeft metingen verricht en aan de hand hiervan is een zogenaamd depositiegebied bepaald. Dit is een gebied waar de deeltjes zijn neergekomen. Omdat het een gebied van beperkte grootte is, worden (grond)eigenaren persoonlijk op de hoogte gebracht.
Ik heb zonnepaneeldeeltjes gevonden op mijn grond, wat moet ik hiermee doen?
- Je kunt de scherven opvegen met een veger en blik.
- De scherven zijn scherp. Pas op dat je je tijdens het opruimen niet snijdt aan de scherven.
- De scherven kun je in de container (restafval) gooien.
- Was na het opruimen je handen met water en zeep.
Ik verbouw gewassen en er liggen zonnepaneeldeeltjes op mijn grond, wat nu?
We vinden het als gemeente erg vervelend dat dit heeft kunnen gebeuren. Het advies is om de zonnepaneeldeeltjes met de hand op te ruimen. Controleer altijd bij je verzekering of je verzekerd bent, voor het geval je kosten maakt.
Ik zie deeltjes op de weg liggen, moet ik dit melden?
Graag! Bel daarvoor met de betreffende gemeente. Zowel de gemeente Stadskanaal als de gemeente Westerwolde maken de openbare plekken schoon. Denk aan wegen en bermen. Mochten we vervuilingen tegenkomen, wordt dit opgeruimd. Het Waterschap controleert en reinigt, indien nodig, het oppervlaktewater.