Oekraïense vluchtelingen naar nieuw onderkomen

28 maart

Tussen 25 en 27 maart verhuisden zo’n 115 Oekraïense vluchtelingen naar de nieuwe opvanglocatie aan de Sportparklaan in Stadskanaal. De afgelopen maanden is op een grasveld een nieuwe woonplek gerealiseerd met 30 woonunits en 5 units voor algemeen gebruik. De locatie komt in de plaats van de opvang aan de Kathodeweg en in het City Hotel. Daarmee komt het aantal locaties binnen de gemeente weer op vier.

Foto aanleg opvang

Kathodeweg wordt afgebroken


De reden van de verhuizing is de kwaliteit van de woonunits aan de Kathodeweg. De oorlog in Oekraïne duurt langer dan verwacht. Dat betekent dat de locaties langer bewoond worden dan waarvoor ze geschikt zijn. Hierdoor kwam de leefbaarheid van de locatie aan de Kathodeweg onder druk te staan. Een deel van de bewoners van de Kathodeweg is daarom tijdelijk ondergebracht in het City Hotel. Zowel de bewoners van de Kathodeweg en het City Hotel verhuisden deze week naar hun nieuwe onderkomen aan de Sportparklaan. Na 29 maart wordt de opvanglocatie aan de Kathodeweg leeggeruimd en afgebroken. Naar verwachting duurt dit enkele weken. 

Vier opvanglocaties

Sinds het uitbreken van de oorlog vangt de gemeente Stadskanaal maximaal 272 Oekraïense ontheemden op. Naast de Sportparklaan gebeurt dat aan de Navolaan, op camping De Kapschuur en camping De Sikkenberg. Ook woont een aantal vluchtelingen bij gastgezinnen.