Leerplicht

 

Ieder kind heeft recht op ontwikkeling. De leerplichtwet zorgt ervoor dat de kinderen die dat kunnen, naar school gaan. In Nederland mogen kinderen vanaf 4 jaar naar school, vanaf 5 jaar moeten ze dat ook echt doen. Ouders of verzorgers moeten hen inschrijven en ervoor zorgen dat ze ook echt naar school gaan. 

Kinderen zijn verplicht om naar school te gaan totdat zij 18 jaar worden. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar moeten naar school totdat ze een startkwalificatie hebben behaald. Dat is een diploma niveau mbo 2 of hoger, Havo of VWO. 

Leerplichtambtenaar 

De leerplichtambtenaren zetten zich in voor het recht op ontwikkeling van een kind. Door in te zetten op preventie en door aanwezigheid van de leerplichtambtenaar op scholen dragen zij hieraan bij. 

De leerplichtambtenaren van de gemeente controleren of alle kinderen die naar school moeten, dat ook doen. Ook ondersteunen ze ouders en leerlingen in de vorm van begeleiding en/of bemiddeling. Soms helpen ze ouders en leerlingen als er problemen zijn, bijvoorbeeld als de leerling, de ouders en/of de school verschillen van mening over wat goed is voor hun kind. Of als ze proberen een goede school te vinden voor kinderen die moeite hebben met leren of dreigen te stoppen met school. 

Schoolverzuim 

Wat gebeurt er als iemand de leerplichtwet niet opvolgt? Dan kan dat leiden tot: 

  • gesprek op school en/of gemeentehuis; 
  • een officiĆ«le waarschuwing; 
  • doorverwijzing naar bureau HALT; 
  • stopzetting van de kinderbijslag; 
  • en/of het opmaken van een proces-verbaal. 

Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen op een school staan inschreven en naar school gaan. Als een kind niet op school staat ingeschreven, zal de leerplichtambtenaar ingrijpen. Als een kind vaak zonder goede reden niet naar school gaat of te laat komt, meldt de school dit en zal de leerplichtambtenaar contact opnemen. De leerplichtambtenaar denkt mee over een passende oplossing, zoals de inzet van jeugdhulpverlening. 

Verlof 

Soms zijn er speciale redenen voor verlof, zoals een bruiloft of het overlijden van een familielid. De regels voor verlof zijn wettelijk vastgelegd. Zie hieronder de folder over verlof waarin alles duidelijk wordt uitgelegd. U moet dit op tijd met de directeur van uw school bespreken. Als u meer dan 10 schooldagen, in een schooljaar, verlof wilt aanvragen, moet de leerplichtambtenaar hiervoor toestemming geven. De leerplichtwet heeft een uitzondering voor ouders met een bepaald beroep als het gaat om vakantieverlof. Hiervoor moeten ze officiĆ«le documenten laten zien. Ouders kunnen schriftelijk een verzoek voor vakantie vanwege hun beroep of verlof bij de schoolleider indienen met het verlofformulier van hun school. 

Luxe verzuim 

Er is sprake van luxe verzuim als ouders hun kinderen buiten de schoolvakanties van school houden voor een vakantie. De school doet dan een melding bij de leerplichtambtenaar. 

Vrijstelling 

In bijzondere situaties kan de leerplichtambtenaar toestaan dat een kind niet naar school hoeft. Dit gebeurt meestal als het kind om ernstige gezondheidsredenen niet kan gaan. Ouders moeten hiervoor contact opnemen met de leerplichtambtenaar. Samen wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn. 

Schorsing en verwijdering 

Schorsing en verwijdering is een beslissing van de school. Een schorsing is geoorloofd verzuim.  Voor meer informatie over schorsing en verwijdering verwijzen wij u door naar: Schorsen en verwijderen | Onderwerp | Inspectie van het onderwijs (onderwijsinspectie.nl)  

Contactgegevens van leerplicht 

Wilt u in contact komen of hebt u vragen? Dan kunt u een mail sturen naar: Leerplichtadministratie@stadskanaal.nl 

Kijk voor meer informatie ook op de website van de Rijksoverheid.