Begeleiding Wmo

Soms hebben mensen hulp nodig om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Vaak kan deze hulp gegeven worden door familie of vrienden. Ook zijn in de gemeente Stadskanaal veel vrijwilligers actief die inwoners helpen of kunt u terecht bij algemene voorzieningen zoals stichting Welstad. Soms is deze hulp niet voldoende en heeft iemand begeleiding nodig om zelfstandig te blijven en mee te doen in de samenleving. De gemeente heeft verschillende soorten begeleiding die inwoners kunnen krijgen.

Individuele begeleiding

Individuele begeleiding is hulp in uw eigen omgeving. Waarbij u één op één ondersteuning krijgt van een begeleider die u helpt met bijvoorbeeld:

  • hulp om de dag in te delen en dingen te ondernemen;
  • hulp in het contact zoeken met mensen in de omgeving;
  • leren om de administratie, post en financiën te doen;
  • leren welke boodschappen te kopen.

​​​​​Deze ondersteuning is gericht op het versterken van uw zelfredzaamheid en eigen regie. De begeleider neemt meestal geen taken over, maar helpt u om het zelf te doen.

Groepsbegeleiding / dagbesteding

Groepsbegeleiding wordt gegeven in een groep en meestal op een andere locatie dan waar u woont. Een zinvolle dagbesteding is belangrijk voor iedereen. Het zorgt ervoor dat u een dagritme heeft, dat u sociale contacten heeft en dat u (nieuwe) vaardigheden leert en hiermee oefent.