Bijna 18 en nu?
Als je 18 bent, ben je volwassen en wordt er verwacht dat je kennis hebt van veel zaken, zoals verzekeringen, DigiD, zorgtoeslag. Ook voor je 18e verjaardag moeten er al een aantal zaken geregeld worden.
Op deze pagina vind je een checklist van zaken die allemaal geregeld moeten zijn vlak voor en na je 18e verjaardag. Ook lees je allerlei handige tips die je kunnen helpen bij het begin van je volwassen leven.
Checklist
Onder ieder kopje staat iets wat je moet regelen, waarom dat moet en hoe je dat doet. Ook kun je andere handige informatie vinden voor als je straks 18 bent.
- De Kwinne & Skillz
- DigiD
- Wonen en toeslag
- Zorgverzekering
- Zorgtoeslag
- Studiefinanciering
- Ov-chipkaart
- Geld sparen
- GKB
- Verzekeringen
- Mobiele BKR
- Donorregister
Jongerencentra de Kwinne en Skillz
Jongerencentrum de Kwinne is een plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Wil je even ontspannen, vrienden ontmoeten of nieuwe vrienden maken, meedoen met activiteiten of heb je een vraag? Bij de Kwinne kun je terecht.
In de Kwinne zijn medewerkers die je kunt aanspreken als je een vraag hebt. Misschien zit je niet zo goed in je vel, of is er thuis weleens ruzie, maar ook als je je hart wilt luchten. Er wordt naar je geluisterd en er wordt samen met je gekeken hoe jij het beste geholpen kunt worden.
Ook in Musselkanaal kun je terecht voor een leuke dag of als je een vraag hebt. Het jongerencentrum daar heet ‘Skillz’. Vraag medewerkers gerust als je hulp nodig hebt of advies wilt.
DigiD
Een DigiD kun je zien als je digitale handtekening. Deze handtekening heb je voor veel regelzaken nodig. Iedereen heeft een eigen unieke DigiD-handtekening. Het is belangrijk dat je deze bewaart op een veilige plek.
Aanvraag DigiD
Je DigiD kun je online aanvragen via www.Digid.nl, hier kan je de route ‘aanvragen’ volgen. Je moet hier een aantal gegevens van jezelf invullen, waaronder je Burgerservicenummer (BSN). Deze kan je vinden op je ID kaart. Het is handig om je DigiD aan te vragen met een sms-code, deze heb je later ook nodig bij andere aanvragen. Als je alles hebt ingevuld en hebt verzonden, krijg je na een aantal werkdagen een brief met activeringsinstructies thuis via de post.
Zorgverzekering
Vanaf je 18e moet je zelf je zorgverzekering regelen. Het is zelfs verplicht om een zorgverzekering te hebben vanaf de maand dat je 18 wordt. Vraag je zorgverzekering tijdig aan. Je kunt online zorgverzekeringen met elkaar vergelijken om zo de best passende uit te kiezen, bijvoorbeeld via www.independer.nl. Je kunt je zorgverzekering al 3 maanden voor je 18e verjaardag regelen.
Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering, aanvullende zorgverzekering en een eigen risico. De basisverzekering is het verplichte onderdeel van je zorgverzekering. De dekking van deze verzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde (ook al kunnen de kosten verschillen!). Een basisverzekering dekt alleen niet alles en daardoor kan een aanvullende zorgverzekering erg handig zijn.
Je aanvullende zorgverzekering kan je wel zelf kiezen passend bij wat voor jou handig is. Hoe beter je verzekerd bent, hoe meer geld het kost iedere maand. Let op! Lees goed wat er staat hoeveel er verzekerd wordt bij de aanvullende verzekering. Soms wordt er maar een bepaald percentage vergoed en moet je het restbedrag nog zelf betalen. Soms is het voordeliger om zelf nog wat bij te moeten betalen in plaats van kiezen voor een duurder pakket.
Het eigen risico is bij iedere zorgverzekering minimaal €385, dit is voor een heel jaar. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voor bijvoorbeeld geneeskunde of bepaalde medicijnen. Wat je nodigt hebt zal eerst van je eigen risico afgaan. Zet dit bedrag dan ook direct opzij aan het begin van het jaar.
Verzekeringen
Naast je zorgverzekering heb je nog andere verzekeringen waar je aan moet denken als je 18 jaar wordt.
Uitvaartverzekering
Aan een uitvaart zijn veel kosten verbonden, denk hierbij aan de duizenden euro’s. Als je niet bent verzekerd moeten je nabestaanden alles betalen. Aangezien dit geen fijne gedachte is, is het goed om een uitvaartverzekering te nemen. Een uitvaartverzekering betaal je maandelijks, maar het zijn geen grote bedragen. Vaak heb je ze al onder de 10 euro per maand.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering heb je nodig als je op jezelf gaat wonen (niet verplicht, wel heel handig!). Met deze verzekering verzeker je je spullen die in je huis staan. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt of iemand anders maakt spullen van jou kapot. Dan kan je dat in veel gevallen met de inboedelverzekering regelen. Je bepaalt zelf de hoogte van deze verzekering.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering beschermd je op het moment dat je per ongeluk spullen van een ander kapot maakt. Als je bijvoorbeeld tegen iemand zijn auto aanfietst of drinken over iemand zijn laptop heen gooit. Het kan je dus flink wat geld schelen. Vaak sta je tot en met je 27e nog bij je ouders op hun aansprakelijkheidsverzekering, maar niet altijd! Het is belangrijk om dit te checken.
WA-verzekering
Een WA-verzekering heb je nodig wanneer je een auto, brommer of een motor hebt. Vaak is de schade aan deze vervoersmiddelen zo hoog dat je die niet zelf kunt betalen, een verzekering kan je hierbij helpen. Let op, deze verzekering is bij het hebben van deze vervoersmiddelen verplicht!
Zorgtoeslag
Zorgtoeslag is een vergoeding die je krijgt vanuit de belastingdienst. Deze krijg je omdat je zorgverzekering best kan oplopen en je als jongvolwassene vaak nog niet veel verdient. De hoogte van je zorgtoeslag wordt dan ook bepaald aan de hand van wat je in een jaar verdient. Je krijgt de eerste maand na je 18e verjaardag zorgtoeslag. Ben je dus in januari jarig, krijg je in februari voor het eerst zorgtoeslag. Je zorgtoeslag kan je regelen nadat je je zorgverzekering hebt geregeld, ook al 3 maanden van tevoren. Dit is ook aan te raden omdat de aanvraag soms even duurt.
Hoe regelen?
Ga naar www.toeslagen.nl en log dan in met je DigiD. Het programma leid je door de aanvraag heen. Als je iets niet snapt staat er een ‘i’ achter de zin. Als je hierop klikt krijg je extra uitleg. Je zorgtoeslag bereken je aan de hand van je huidige situatie. Zodra hier iets in veranderd moet je dit zelf doorgeven!
Studiefinanciering
Studiefinanciering is een financiering waar je recht op kunt hebben tussen de 18 en 30 jaar. Op www.duo.nl kun je zien waar je recht op hebt. Vraag je studiefinanciering op tijd aan, dit kan al vanaf 3 maanden van tevoren.
Openbaar vervoer
Je hebt recht op een studentenreisproduct als je een opleiding volgt aan het mbo, hbo of universiteit, ook als je nog geen 18 bent. Voor een deeltijd of een BBL-opleiding heb je geen recht op ov.
Voor mbo 1 en 2 is het openbaar vervoer (ov) gratis. Doe je mbo 3 of 4, hbo of universiteit, dan is het een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Tot aan je diploma toe is het dus eigenlijk een lening. Als je je diploma na 10 jaar nog niet hebt, moet je het bedrag terugbetalen! Op het mbo 3 en 4 heb je in totaal 7 jaar lang recht op ov. Op het hbo en universiteit heb je in totaal 5 jaar lang recht.
Als je geen recht meer hebt op je ov, bijvoorbeeld omdat je je diploma hebt, zet het dan zo snel mogelijk stop! Je krijgt anders per halve maand dat je er geen recht meer op hebt een boete. Dit loopt dus erg snel hoog op!
Aanvragen:
De aanvraag voor het studentenreisproduct regel je via DUO, ook hierbij heb je je DigiD nodig en een eigen ov-chipkaart met foto. Nadat je het hebt aangevraagd, moet je het ook nog koppelen. Je krijgt binnen 6 weken een welkomstbrief van studentenreisproduct.
Mobiele telefoon en BKR-registratie
Sinds 1 mei 2017 krijg je een BKR-registratie als je een telefoon koopt die meer dan €250,- waard is. Deze registratie betekent als het ware dat je een lening hebt. Dit is wel iets om over na te denken, want met veel dingen in je leven wordt er gekeken naar of je een lening hebt of niet. Denk hierbij aan het kopen van een huis, een leaseauto nemen, het afsluiten van andere leningen enz. Je kan hier onderuit komen door het bedrag van je mobiel volledig te betalen of tot aan het bedrag dat er minder dan 250 euro overblijft. Let op! Als je dit bedrag wilt betalen kost dit vaak veel geld, denk goed na of je dit geld kunt missen en of het hebben van dit bepaald type mobiel het waard is. De Gemeentelijke KredietBank kan je hierbij helpen.
Donorregister
In Nederland kun je aangeven of je donor wilt worden of niet. In het donorregister vul je in of je donor wilt worden na je overlijden of niet. Als je deze keuze maakt weten je naasten op het moment van jouw overlijden of je wel of niet orgaandonor wilt zijn. Vul je geen keuze in dan kom je in het register te staan onder ‘geen bezwaar’. De arts bespreekt dit in het ziekenhuis op het moment van overlijden.
Kijk voor meer informatie op www.donorregister.nl
Stemmen
In Nederland mag je stemmen vanaf het moment dat je 18 bent. Wanneer er verkiezingen zijn, krijg je ook je stempas in huis via de post. Deze stempas is erg belangrijk aangezien je die moet meenemen naar het stembureau om je keuze in te vullen. Stemmen is belangrijk omdat je op die manier mede bepaalt wie Nederland gaat besturen. Er zijn veel politieke partijen, met allemaal hun eigen ideeën over een beter Neder- land. Op internet kan je voorafgaande aan de verkiezingen testen invullen om te kijken welke partij bij jou past. Zoals www.stemwijzer.nl.
Geld sparen
Zodra je inkomen hebt is het belangrijk om geld opzij te zetten. Niet alleen voor je vaste lasten, zodat je geen schulden krijgt, maar ook om te sparen voor later. Zodra je 18 wordt krijg je maandelijkse vaste lasten die je moet betalen. Bepaalde toeslagen en studiefinanciering zijn soms niet direct geregeld nadat je 18 bent geworden, hierdoor is het belangrijk dat je voor je 18e ook al wat geld hebt gespaard. Zo begin je niet direct met schulden.
Het is ook handig om een spaarrekening te hebben, hier kun je iedere keer nadat je loon hebt gekregen, wat spaargeld wegzetten. Je moet hiermee wel streng zijn voor jezelf dat wat je op de spaarrekening zet, daar ook op laat staan en je niet laat verleiden om er andere dingen van te gaan kopen. Het is ook aan te raden om een overzicht te maken van wat je iedere maand binnen krijgt voor geld en wat je uitgeeft. Zo weet je wat je overhoudt en hoeveel je per maand zou kunnen sparen.
Handige websites over geldzaken:
Bijstandsuitkering
Soms heb je je opleiding afgerond, maar vind je geen werk. Het hebben van inkomen is wel belangrijk en dan zou je kunnen kijken naar een bijstandsuitkering.
De bijstandsuitkering kun je aanvragen via www.werk.nl, hiervoor moet je inloggen met je DigiD. Je moet dan bepaalde gegevens invullen en opsturen. Omdat je nog geen 27 jaar oud bent, krijg je hierna niet direct een uitkering. Je krijgt eerst een zoekperiode van 4 weken waarin je je moet inspannen om terug te gaan naar school en/of werk te vinden. Tijdens deze zoekperiode krijg je nog geen uitkering. Als je goed je best hebt gedaan, maar geen werk hebt gevonden, neemt de gemeente je aanvraag in behandeling. Handige websites:
Heb je een uitkering en heb je hulp nodig bij het vinden van werk? Hierbij kan het TDC helpen. Ook verwacht de gemeente een tegenprestatie, oftewel dat je gaat werken. Dit gebeurt vaak bij het TDC, maar het kan ook vrijwilligerswerk zijn.
Wonen
Er komt een tijd dat je op jezelf gaat wonen, vaak komt die tijd na je 18e verjaardag. Op jezelf gaan wonen is een stap waarbij je best veel zaken moet regelen.
Om een huurhuis te krijgen moet je je inschrijven bij een woningbouwvereniging. In de gemeente Stadskanaal kan dat bij Lefier of Woonservice. De inschrijving is zo gebeurd en gaat via de website. Inschrijving kost een paar tientjes per jaar.