Bouwen en verbouwen

Bent u van plan om te gaan bouwen of om uw pand te verbouwen? Met de komst van de ‘Woonvisie 2020-2025’ zijn de bouwmogelijkheden in onze gemeente ruimer geworden.

Wat betekent dit voor u?

Dit betekent dat het in sommige gevallen mogelijk is om nieuwbouw of het verbouwen van uw pand naar een woonbestemming is toegestaan. Het moet dan wel gebeuren volgens de kaders die staan in de nieuwe woonvisie. Het belangrijkste kader is dat de bouw of verbouw een verbetering van de kwaliteit betekent. Het gaat dan om een verbetering voor de omgeving en de stedenbouwkundige kwaliteit. Maar ook een verbetering van de kwaliteit van de woningvoorraad. Enkele voorbeelden:

  • het in stand houden van een monumentaal pand
  • het oplossen van een ‘rotte kies’ (zwaar verwaarloosd pand)
  • het opnieuw invullen van een vrijgekomen schoollocatie

Uitbreiding regeling

De regeling om detailhandelsbestemming in te wisselen voor een woonbestemming is uitgebreid naar de hele gemeente. Voorheen was dit alleen mogelijk in de centra van Musselkanaal en Stadskanaal. Ook is het nu mogelijk om panden met de bestemming dienstverlening in te wisselen voor een woonbestemming. 

Heeft u een concreet plan?

Heeft u een concreet plan voor een locatie, dan kunt u dit plan indienen voor vooroverleg voor een omgevingsvergunning via www.omgevingsloket.nl. De kosten voor een vooroverleg zijn €57,97 (2022).

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen dan kunt u contact met ons opnemen. U kunt ons telefonisch bereiken via 0599 631631 of via de mail: gemeente@stadskanaal.nl. Mocht u een uitgebreide vraag hebben dan zetten we uw vraag door naar onze bouwbalie van de omgevingsdienst (ODG).