ONTWERP VERKEERSBESLUIT GEMEENTE STADSKANAAL TOT HET AANPASSEN VAN DE BEGRENZING VAN DE BEBOUWDE KOM IN ALTEVEER

Publicatiedatum:
donderdag 17 april 2025
Originele publicatie downloaden:
Download het PDF bestand
Type bekendmaking:
verkeersbesluit of -mededeling



ONTWERP VERKEERSBESLUIT GEMEENTE STADSKANAAL TOT HET AANPASSEN VAN DE BEGRENZING VAN DE BEBOUWDE KOM IN ALTEVEER

Kenmerk Z-24-142548

Ontwerpbesluit

Het college van burgemeester en wethouders is voornemens de gemeenteraad voor te stellen te besluiten tot:

  • 1.

    Het verplaatsen van de begrenzing van de bebouwde kom in Alteveer, door de borden H1, H2 en A01-ZB30, conform bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, te verplaatsen, zoals vervat op de Situatietekening ‘Aanpassing begrenzing bebouwde kom Alteveer’;

 

Aanleiding verkeersbesluit

In het kader van de woningbouwopgave heeft de gemeente Stadskanaal ruimte geboden aan de ontwikkeling van extra woningen in de ‘Blauwe Kamer’ van Alteveer. De Blauwe Kamer betreft het, nu nog braakliggend, terrein op de straten Streekje, Populierenstraat en de Berkenstraat te Alteveer. Zodra huizen gerealiseerd worden op deze locatie zullen deze in de huidige situatie buiten de bebouwde kom van Alteveer komen te staan.

Door de hogere bevolkingsdichtheid en de daarmee gepaarde verkeersrisico's in een woonstraat zijn de maximumsnelheden lager dan buiten een bebouwde kom.

Buiten de bebouwde kom is het mogelijk om 60 of 80 km/u als snelheidsregime te hanteren. Het is buiten de kom niet mogelijk om een 30km/u zone in te stellen, zoals normaliter gebruikelijk is in woonstraten.

Aanvullend is een vereiste bij woningbouw dat de impact van wegverkeerslawaai op gevels tot een acceptabel decibelniveau leidt. Dit is een vereiste voor een goede ruimtelijke ordening. Bij een hogere maximumsnelheid is de geluidsbelasting te hoog om tot een acceptabel woon- en leefklimaat te komen. Voor een goede ruimtelijke ordening is het dus wenselijk om ook bij de nieuwe woningen een snelheidsregime van 30 km/u te hanteren. Om dit te bewerkstelligen is daarom ook een verplaatsing van de bebouwde kom van Alteveer noodzakelijk.

Op onderstaande situatietekening is aangeduid waar de bebouwde kom van Alteveer nu staat en wat de beoogde nieuwe locatie van de komgrens is.

 

Situatietekening ‘Aanpassing begrenzing bebouwde kom Alteveer’

 

Motivering

De straten Populierenstraat, Berkenstraat en Streekje zijn in eigendom en beheer van de gemeente Stadskanaal.

Overleg met de politie heeft, conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) plaatsgevonden, waarbij de korpschef van de politie heeft aangegeven zich te kunnen verenigen met het voorgenomen besluit.

Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (artikel 2 van de WVW 1994):

1a en 1b. het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers

Doordat er woningen voorzien zijn in de zogenoemde blauwe kamer van Alteveer zullen woningen in deze straten buiten de bebouwde kom van Alteveer terecht komen. Dit betekent dat het snelheidsregime enkel als 60 km/u of 80 km/u kan worden bestempeld. Het is een onwenselijke ontwikkeling om een dergelijk hoog snelheidsregime te hanteren nabij woningen. Het aanpassen van de begrenzing van de bebouwde kom van Alteveer biedt hierin een oplossing.

 

1c. het in standhouden van de weg

Dit belang is niet van toepassing.

 

1d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Dit belang is niet van toepassing.

 

2a. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en ook de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer

Voor een goede ruimtelijke ordening is er een maximale geluidsbelasting die wegverkeer mag veroorzaken op de gevel van woningen. De instandhouding van de huidige begrenzing van de bebouwde kom kan betekenen dat de verhoogde geluidsbelasting, als gevolg van een hogere maximumsnelheid, tot een onacceptabel woon- en leefklimaat leidt.

 

2b. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden

Door de begrenzing van de bebouwde kom te verleggen, en daarmee overeenkomstig de zone 30km/u uit te breiden, is het snelheidsregime nabij de woningen in Alteveer lager. Dit resulteert in een veiligere en betere leefomgeving die minder wordt aangetast door wegverkeerslawaai. De snelheid van het wegverkeer is daarmee beter passend bij het karakter van de omgeving.

 

Wettelijk kader

  • -

    Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de belangen die kunnen leiden tot het nemen van een verkeerbesluit.

  • -

    In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

  • -

    In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

  • -

    In artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat de vaststelling van de grenzen van de bebouwde kom geschiedt door besluit van de gemeenteraad.

  • -

    Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderen een verkeersbesluit is vereist.

  • -

    Artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan dat er voor verkeersbesluiten overleg gepleegd dient te worden met de korpschef van de verkeerspolitie.

 

Publicatie

Bekendmaking van het ontwerp verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in het Gemeenteblad (https://www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Terinzagelegging

Dit ontwerpbesluit ligt ter inzage, met ingang van de datum van bekendmaking ervan, voor een termijn van zes weken, bij de publieksbalie in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 Stadskanaal, en is te raadplegen op www.stadskanaal.nl

 

Zienswijze

Voor belanghebbenden bestaat de mogelijkheid om binnen zes weken na de datum van deze publicatie een gemotiveerde zienswijze in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders van Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal of gemeente@stadskanaal.nl. U kunt dit zowel schriftelijk als mondeling doen.

Indien u een mondelinge zienswijze wilt indienen, dan dient u minimaal een week voor het einde van de terinzagelegging te bellen om een afspraak te maken. U kunt hiervoor bellen met het nummer 0599 631 631.

 

Procedure

Na afloop van de termijn voor het indienen van een zienswijze zullen de eventueel ontvangen zienswijzen van belanghebbenden worden samengevat in een zienswijzenota. Het college van burgemeester en wethouders bieden deze zienswijzenota vervolgens aan de gemeenteraad aan die een definitief besluit zullen nemen voor het wel of niet verplaatsen van de bebouwde kom van Alteveer. Tegen dat besluit van de gemeenteraad kunnen door belanghebbenden eventueel rechtsmiddelen worden ingezet.

 

Vragen

Heeft u nog verdere vragen over dit ontwerpbesluit? Dan kunt u contact opnemen met de heer T. van Waalwijk. U kunt uw vraag per e-mail sturen aan gemeente@stadskanaal.nl of u kunt telefonisch contact opnemen via het nummer 0599 631 631.

 

Stadskanaal, dinsdag 15 april 2025

Het college van burgemeester en wethouders,

de heer G. J. van der Zanden de heer K. Sloots

secretaris burgemeester