
GEMEENTE STADSKANAAL: Verkeersbesluit tot het afsluiten van de toegang voor alle motorvoertuigen van de brug tussen de Berkenstraat en Bevrijderslaan Stadskanaal
GEMEENTE STADSKANAAL: Verkeersbesluit tot het afsluiten van de toegang voor alle motorvoertuigen van de brug tussen de Berkenstraat en Bevrijderslaan Stadskanaal
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal besluit tot:
- 1.
het afsluiten voor gemotoriseerd verkeer van de brug tussen de Berkenstraat en Bevrijderslaan te Stadskanaal, door plaatsing van het verkeersbord C12 ('Gesloten voor alle motorvoertuigen'), conform bijlage 1 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels 1990, zoals vervat in Situatietekening 'Brug tussen Berkenstraat en Bevrijderslaan Stadskanaal'.
Situatietekening ‘brug Berkenstraat en Bevrijderslaan Stadskanaal’
Momenteel staat er onderaan de brug tussen de Berkenstraat en de Bevrijderslaan een tweetal palen. Deze staan hier om te voorkomen dat er voertuigen over de brug zullen rijden. Echter brengt een paal onderaan een brug de nodige veiligheidsrisico's met zich mee voor, bijvoorbeeld, scootmobiels en fietsers die over de brug fietsen. De paal is onvoldoende zichtbaar in donkere omstandigheden, en staat onderaan de helling van de brug. Om te voorkomen dat mensen zich aan deze paal bezeren is besloten om de paal te verwijderen. Het verwijderen van de paal kan betekenen dat gemotoriseerd verkeer over de brug zou kunnen gaan rijden. Hierdoor is het van belang dat voor de brug een verbod wordt ingesteld voor gemotoriseerd verkeer door middel van het bord C12 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels 1990. Zo wordt de brug voor fiets/- en voetgangers veiliger in gebruik terwijl wordt voorkomen dat gemotoriseerd verkeer de brug ook zal gaan gebruiken.
De straten Berkenstraat en Bevrijderslaan zijn in eigendom en beheer van de gemeente Stadskanaal.
Overleg met de politie heeft plaatsgevonden waarbij de korpschef van de politie heeft aangegeven zich wel te kunnen verenigen met het voorgenomen besluit.
Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (artikel 2 van de WVW 1994):
1a en 1b. het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers
Door het wegnemen van de palen voor de brug wordt de kans op eenzijdige aanrijdingen voor fietsers, en scootmobiels weggenomen. Door het plaatsen van het bord C12 'gesloten voor alle motorvoertuigen' wordt voorkomen dat deze fiets- en voetgangersbrug onbedoeld door motoren en personenauto's wordt gebruikt als sluiproute.
1c. het in standhouden van de weg
Met dit besluit blijft de instandhouding van het fiets-/voetpad gewaarborgd.
1d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer
Dit belang is niet van toepassing.
2a. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en ook de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer
Middels dit besluit wordt voorkomen dat gemotoriseerd verkeer overlast veroorzaakt op een fiets-/voetpad.
2b. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden
Middels dit besluit wordt voorkomen dat gemotoriseerd verkeer schade aan het gemeentelijk kunstwerk veroorzaakt.
- -
- -
- -
- -
- -
Het bepaalde in het Mandaat-, volmacht- en machtigingenstatuut Stadskanaal 2019, waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten als bedoeld in de artikelen 15 en 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 onder meer is gemandateerd aan de manager Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer en de beleidsmedewerker Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer, mandaat 34).
Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in het Gemeenteblad (https://www.zoek.officielebekendmakingen.nl).
Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u het nog steeds niet eens met dit besluit en bent u belanghebbende? Schrijft u dan een brief (bezwaarschrift) aan het college van burgemeester en wethouders, ter attentie van de secretaris van de Commissie Rechtsbescherming, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal. Op de envelop en brief duidelijk "bezwaarschrift" vermelden.
- de datum waarop u de brief schrijft;
- het kenmerk van ons besluit;
- waarom u het niet eens bent met ons besluit;
U moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit.