
Gemeente Stadskanaal: Ontwerp verkeersbesluit tot het instellen van een verbod tijdelijk stil te staan in de zone Meidoornstraat, Boerhaavestraat, Prunuslaan en Robert Kochstraat
Gemeente Stadskanaal: Ontwerp verkeersbesluit tot het instellen van een verbod tijdelijk stil te staan in de zone Meidoornstraat, Boerhaavestraat, Prunuslaan en Robert Kochstraat
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal is voornemens te besluiten tot:
- 1.
De directies en medezeggenschapsraad van de OBS De Oleander en CBS Oranje Nassau hebben een probleem geconstateerd tijdens de haal- en brengmomenten van de twee basisscholen.
Door een gebrek aan parkeergelegenheid in de directe omgeving van de scholen is er een situatie ontstaan waarbij ouders op straat rondom de scholen parkeren. Dit geeft veel steek- en keerbewegingen rond de ingang van de scholen. De situatie vormt een verhoogd risico voor de vele kinderen die daar naar school lopen of de straat oversteken. De scholen en medezeggenschapsraad hebben in hun interne communicatie veelvuldig bij ouders aangedrongen om hun gedrag aan te passen maar met weinig resultaat. De scholen hebben de gemeente Stadskanaal daarom verzocht om een verbod op tijdelijk stilstaan rondom de scholen te verkennen gedurende de haal- en brengmomenten. Dit betreft de periode van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 8.45 uur en ’s middags tussen 14.00 en 14.45u.
Middels dit ontwerpbesluit spreekt het college haar voornemen uit om een zone te introduceren rondom te scholen waarin het gedurende de haal- en brengmomenten de ouders hun kinderen niet voor de deur van de school afzetten.
Ouders kunnen hun auto parkeren o.a. bij de Spar en de parkeerplaats aan de overkant van de Spar, aan de overzijde van de Van Boekerenweg, bij het ziekenhuis óf bij het parkeerterrein van de MFA Noordstee. Doordat ouders hun auto buiten de directe omgeving van de school dienen te parkeren kan iedereen veilig hun kind lopend naar school brengen. Hiermee worden keer- en steekbewegingen van in- en uitparkerende voertuigen sterk verminderd.
Bewoners van de straten die binnen de zone vallen kunnen een bewonersontheffing van de gemeente Stadskanaal ontvangen, en veel van de aanliggende huizen beschikken over een eigen oprit.
De straten Boerhaavestraat, Meidoornstraat, Prunuslaan en Robert Kochstraat zijn in eigendom en beheer van de gemeente Stadskanaal.
Overleg met de politie heeft plaatsgevonden waarbij de korpschef van de politie heeft aangegeven zich te kunnen verenigen met het voorgenomen besluit.
Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (artikel 2 van de WVW 1994):
1a en 1b. het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers
Door te verbieden dat voertuigen stilstaan in de directe omgeving van de scholen worden er door automobilisten ook geen bijzondere verrichtingen meer uitgevoerd bij de scholen terwijl schoolgaande kinderen dan om en tussen deze voertuigen moeten bewegen. Hiermee worden de risico’s op aanrijding voor de schoolgaande kinderen sterk verminderd en kan iedereen op een veilige manier naar school lopen.
1c. het in standhouden van de weg
Dit belang is niet van toepassing.
1d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer
Dit belang is niet van toepassing.
2a. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en ook de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer
Het instellen van een verbod op stilstaan leidt ertoe dat er substantieel minder bijzondere verrichtingen worden uitgevoerd in de aanwezigheid van basisscholieren die weinig ervaring hebben in het verkeer en de risico’s daarvan niet goed kunnen inschatten. Dit voorkomt conflictsituaties.
2b. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden
Dit belang is niet van toepassing.
- -
- -
- -
- -
- -
Het bepaalde in het Mandaat-, volmacht- en machtigingenstatuut Stadskanaal 2019, waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten als bedoeld in de artikelen 15 en 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 onder meer is gemandateerd aan de manager Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer en de beleidsmedewerker Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer, mandaat 34).
Bekendmaking van het Ontwerpverkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in het Gemeenteblad
(https://www.zoek.officielebekendmakingen.nl).
Bent u het niet eens met dit voorgenomen besluit? Het document ligt gedurende zes weken na de publicatiedatum ter inzage en staat open voor inspraak. U kunt gedurende deze zes weken een gemotiveerde zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Dit kan door een mail te sturen aan gemeente@stadskanaal.nl of per brief. U kunt uw zienswijze ook mondeling indienen. Dit kan door uiterlijk een week voor het einde van de terinzagelegging een afspraak te maken bij de publieksbalie in het gemeentehuis van Stadskanaal.
- de datum waarop u de brief schrijft;
- het kenmerk van ons besluit;