
Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Stadskanaal 2022
Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Stadskanaal 2022
De raad van de gemeente Stadskanaal;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2022, nr. Z-21-090579/D/22/266349;
gelet op artikelen 5.2 en 5.4, vierde lid, van de Telecommunicatiewet en artikel 149 van de Gemeentewet;
vast te stellen de navolgende verordening: Algemene Verordening ondergrondse infrastructuren Stadskanaal 2022.
HOOFDSTUK 1: INLEIDENDE BEPALINGEN
- 1.
-
2.
De gemeente heeft geen (wettelijke) gedoogplicht voor (werkzaamheden aan) niet-openbare netwerken. Als de gemeente al dan niet naar aanleiding van andere wet- of regelgeving besluit (werkzaamheden aan) een niet-openbaar netwerk toe te staan, dan zijn de bepalingen in deze AVOI van overeenkomstige toepassing op de werkzaamheden van netbeheerders van deze netwerken.
- 3.
HOOFDSTUK 2: AANVRAGEN EN MELDEN VAN WERKZAAMHEDEN
Artikel 4. Aanvraag- en meldingsprocedure
- 1.
- 2.
-
3.
Als de werkzaamheden ook betrekking hebben op openbare gronden van een andere gedoogplichtige of grondeigenaar dan de gemeente of als er een aanvraag voor een vergunning al dan niet bij een ander bestuursorgaan op grond van een andere wet is ingediend, dan stelt de aanvrager burgemeester en wethouders hiervan op de hoogte.
-
4.
Een aanvraag tot het nemen van een instemmingsbesluit of het verstrekken van een vergunning wordt tenminste acht weken voor de voorgenomen aanvang van werkzaamheden bij burgemeester en wethouders ingediend. Tevens wordt minstens drie werkdagen voor start van de werkzaamheden een melding ter goedkeuring voorgelegd bij burgemeester en wethouders.
- 5.
-
6.
Voor het verrichten van spoedeisende werkzaamheden is geen instemmingsbesluit of vergunning nodig en volstaat een melding voorafgaand aan de uit te voeren werkzaamheden bij burgemeester en wethouders of bij een daartoe door hem gemachtigd ambtenaar. Als een melding vooraf niet mogelijk is, wordt de melding uiterlijk binnen een werkdag na de aanvang van de uitvoering gemotiveerd gedaan. De gemeenteraad is bevoegd om redenen van veiligheid delen van het grondgebied aan te wijzen waarvoor het voorgaande niet van toepassing is. Indien achteraf blijkt dat voor de werkzaamheden een instemming of vergunning vereist was, wordt deze alsnog bij burgemeester en wethouders aangevraagd.
- 7.
Artikel 5. Gegevensverstrekking
-
1.
Bij een aanvraag voor een instemmingsbesluit of vergunning voor de voorgenomen werkzaamheden worden in ieder geval de volgende gegevens verstrekt:
- a.
- b.
- c.
- d.
-
e.
een digitale tekening (PDF- of DWG-formaat) op basis van een BGT-ondergrond met legenda en eenduidige en volledige maatvoering (RD-coördinaten) met daarop aangegeven:
1e. een opgave van het gewenste tracé;
2e. een opgave van de tijdelijke en permanente voorzieningen;
3e. een opgave van de te plaatsen bovengrondse voorzieningen;
4e. een opgave van de zich in het tracé bevindende (monumentale) bomen inclusief kroonprojectie, indien de coördinaten hiervan door de gemeente aangeleverd zijn;
5e. een opgave van de te plaatsen distributie- en mutatiepunten groter dan 30x30x30 cm (lxbxh).
-
f.
overtuigende gegevens en inzicht omtrent de uitvoerbaarheid van de voorgenomen werkzaamheden waaruit blijkt:
1e. dat er binnen de beschikbare ruimte aangelegd wordt;
2e. dat de bereikbaarheid van de overige kabels of leidingen blijft gewaarborgd;
3e. dat de vereisten voor het passeren van groenvoorzieningen gewaarborgd blijven.
- g.
- h.
- 2.
- 1.
Artikel 6. Voorschriften, beperkingen en weigeringsgronden
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
- 7.
Artikel 7. (Mede)gebruik van voorzieningen
-
1.
Op verzoek van burgemeester en wethouders wordt bij de werkzaamheden (mede)gebruik gemaakt van bestaande, hetzij door andere netbeheerders dan wel door of in opdracht van burgemeester en wethouders aangelegde, ondergrondse voorzieningen voor zover dit technisch en economisch haalbaar is en het (mede)gebruik geen belemmering vormt voor de veiligheid, toegankelijkheid en leveringszekerheid.
- 2.
- 3.
- 4.
- 1.
-
2.
Indien een instemmingsbesluit of vergunning niet binnen de bij wettelijk voorschrift bepaalde termijn kan worden genomen of verstrekt, delen burgemeester en wethouders dit aan de aanvrager mede en noemen daarbij een zo kort mogelijke termijn waarbinnen het instemmingsbesluit of de vergunning wel kan worden genomen of verstrekt.
- 3.
- 4.
- 5.
HOOFDSTUK 3: OVERIGE BEPALINGEN
Artikel 9. Het nemen van maatregelen en nadeelcompensatie
-
1.
De netbeheerder is verplicht op verzoek van burgemeester en wethouders zo snel mogelijk over te gaan tot het nemen van maatregelen, waaronder het verplaatsen, ten aanzien van kabels of leidingen ten dienste van zijn netwerk. In het verzoek staan de uiterlijke termijnen waarbinnen de te nemen maatregelen moeten zijn uitgevoerd.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
-
1.
De netbeheerder stelt burgemeester en wethouders onverwijld en schriftelijk in kennis van het in of uit gebruik nemen van een kabel of leiding. Dit geldt ook als een kabel of leiding niet langer ten dienste staat van een netwerk in of op openbare gronden. Burgemeester en wethouders kunnen hiervoor een overzicht van alle (niet) in gebruik zijnde kabels of leidingen verlangen.
- 2.
HOOFDSTUK 4: TOEZICHT EN HANDHAVINGSBEPALINGEN
Artikel 12. Toezicht en handhaving
- 1.
-
2.
Indien burgemeester en wethouders vaststellen dat de verplichtingen van deze verordening niet zijn nagekomen, kunnen burgemeester en wethouders besluiten handhavend op te treden dan wel legalisatie achteraf van de ontstane situatie verlangen met inachtneming van de bepalingen zoals vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht. Indien blijkt dat de uitgevoerde werkzaamheden zijn gemeld maar dat hiervoor een instemmingsbesluit of vergunning is vereist, is dit artikel van overeenkomstige toepassing.
- 3.
HOOFDSTUK 5: OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN
Artikel 13. Intrekking oude verordening
De Telecommunicatieverordening gemeente Stadskanaal 1999 wordt ingetrokken.