Aardgasvrij

Gemeente Stadskanaal wordt in de toekomst aardgasvrij. Dat betekent dat woningen en andere gebouwen niet meer met aardgas worden verwarmd, maar op een duurzame manier zonder aardgas. Dit is één van de afspraken die is gemaakt in het Nationale Klimaatakkoord en is bedoeld om te zorgen voor minder uitstoot van CO2 om klimaatverandering tegen te gaan.

De overgang naar een aardgasvrije samenleving is een grote opgave waar we voldoende tijd voor nemen. Uiteindelijk moet in 2050 elk gebouw op een andere manier verwarmd worden. Dat lijkt nog ver weg, maar er moet nog veel gebeuren. Hoe wij als gemeente onze inwoners en bedrijven willen helpen bij deze overgang kunt u hier lezen in de Warmtevisie. Er is ook een samenvatting met de belangrijkste kernpunten van de plannen. 

Isoleren als eerste stap

De meeste woningen moeten de komende jaren eerst nog goed geïsoleerd worden voordat een andere warmtebron gebruikt kan worden. Als uw woning al wel goede isolatie heeft, dan kunt u misschien de volgende stap zetten. In de warmtevisie staan tips met hoe begonnen kan worden, afhankelijk van uw situatie.

U hoeft het niet alleen te doen. Als gemeente hebben wij verschillende manieren om u te ondersteunen. U kunt via het Energieloket betrouwbare informatie vinden over bijvoorbeeld subsidies en leningen. 

Duurzaam Vledderveen

In Vledderveen zijn ze alvast begonnen aan de overgang naar een aardgasvrij dorp. In dit filmpje vertellen zij over de eerste stappen die zij hebben genomen.  


Meer informatie?

Wilt u weten welke verduurzamingsmaatregelen voor uw woning interessant en rendabel zijn? Maak een afspraak met een bespaarcoach die vervolgens een rapport maakt en de verschillende mogelijkheden met u bespreekt. U hoort wat de kosten zijn en wat de terugverdientijd is. Ook financieringsmogelijkheden en subsidies worden besproken