Isoleren

Isoleren woning

Isoleren is een belangrijke stap om uw woning duurzaam te maken. U kunt uw huis op verschillende manieren isoleren, bijvoorbeeld dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie.  Als gemeente willen we zoveel mogelijk inwoners aanmoedigen om hun huis te verduurzamen. Daarom zijn er voor het isoleren van uw huis allerlei subsidieregelingen beschikbaar of een duurzaamheidslening. Maar belangrijk is om in alle gevallen rekening te houden met de regels rondom isoleren.

Natuurvriendelijk isoleren

Vanuit de Wet natuurbescherming zijn we verplicht om de Nederlandse planten- en diersoorten te beschermen. Het is niet toegestaan om de natuur te beschadigen of om beschermde dieren te doden.

Bij isolatiewerkzaamheden bestaat de kans dat aanwezige dieren, zoals de huismuis, gierzwaluw en vleermuis, in gevaar worden gebracht. Deze dieren leven bijvoorbeeld in uw spouwmuur of dak. Daarom moet eerst een ecologisch onderzoek plaatsvinden. Op dit moment moeten huiseigenaren dit onderzoek zelf aanvragen, voordat de werkzaamheden beginnen. Ook is een vergunning of ontheffing nodig.

Dat betekent dat deze winter niet met elke vorm van isolatie kan worden gestart. Hier kunt u wel mee starten zonder ecologisch onderzoek:

  • Isolatie binnenmuur
  • Bodem- en vloerisolatie
  • Vervanging glas (niet het kozijn)

Voor de overige isolatiemaatregelen kunt u contact opnemen met natuurbeschermingswet@provinciegroningen.nl. Via dit emailadres kunt u ook de vergunning of ontheffing aanvragen. 

Natuurvriendelijk isolatiebedrijf

Om ervoor te zorgen dat u niet in de problemen komt, raden wij u aan om een natuurvriendelijk isolatiebedrijf in te huren. Zij zijn op de hoogte van alles regels. Zij daardoor precies weten wanneer welke vorm van isolatie uitgevoerd kan worden. Hier vindt u een lijst van natuurvriendelijke isolatiebedrijven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze Natuurbeschermingswet en natuurvriendelijk isoleren? Milieu Centraal legt het duidelijk uit.