Het veteranenmonument in Stadskanaal

In het Julianapark in Stadskanaal staat een prachtig monument als ode aan de veteranen: Hèt Veteranenmonument. Het initiatief voor dit monument kwam van Janny Koerts, vrijwilliger van Stichting De Witte Anjer.  Samen met het Noorderpoort College en de gemeente is het monument werkelijkheid geworden. Het veteranenmonument is onthuld tijdens de lokale veteranendag op 3 december 2022.

 

Symboliek

De studenten van Noorderpoort hebben het ontwerp gemaakt in samenwerking met kunstenaar Willy Oosterveld en stichting Up to Us. De sokkel bestaat onderaan uit ‘old look’ stenen die het verleden representeren waar alles op gebouwd is. De rij nieuwere stenen daar bovenop symboliseert de tijd van nu. Bovenop de stenen en onder het monument zijn uitsparingen in het beton vrij gelaten om waxinelichtjes in te zetten. Deze uitsparingen zijn aan de ene kant voorzien van een blauwe glasplaat (blauw staat voor VN-vredesmissies), en aan de andere kant van een groene glasplaat (de kleur die staat voor oorlogsmissies, die helaas ook nodig zijn).

 

Bovenop de stenen met glasplaten is een grote V van cortenstaal geplaatst. De V is qua vorm gelijk aan de veteranenspeld en het cortenstaal gaat roesten. De roest wordt dan de beschermlaag en symboliseert hiermee de bescherming die onze veteranen hebben geboden. In het midden van het monument is een wereldbol te vinden, die wordt gedragen door de V, ofwel de veteranen, omdat zij zorgen voor veiligheid. Het Veteranenmonument is in eigendom van de gemeente, Noorderpoort blijft voor een deel het monument onderhouden.