Varen en brugbediening

Varen door het Stadskanaal is de moeite waard. De verschillende monden, de oude sluizen (verlaten genaamd), de typische kanaalbebouwing en de veenkoloniale kanaalstructuur zijn zeer bezienswaardig. Voor vertier maar ook ontspanning bezoekt u de centra van Stadskanaal en Musselkanaal.

Bedieningstijden bruggen en sluizen

Het vaarseizoen is van 1 mei tot 1 oktober. De actuele bedieningstijden vindt u op de website van de provincie Groningen en op de speciale pagina over het A.G. Wildervanckkanaal. Buiten het vaarseizoen worden bruggen en sluizen op aanvraag bediend.

Contact via telefoonnummer 06-51245855.

Passantenhaven Musselkanaal (Spoordok)

Het Spoordok in Musselkanaal heeft een passantenhaven met aanlegsteigers, douche- en toiletruimtes, wasgelegenheid, stortplaats voor chemische toiletten, innamepunt voor vervuild water, gratis WiFi, wasmachine en wasdroger en een boothelling. Bij het Spoordok ligt een camperplaats. Het Spoordok ligt op 200 meter van het centrum van Musselkanaal. De passantenhaven is elk jaar geopend van 1 mei tot 1 oktober.

Voor het aanleggen in de passantenhaven van het Spoordok betaalt u liggeld. Voor een ligplaats gedurende het zomerseizoen € 1,40 per meter per dag of € 45,00 per meter per seizoen met een minimum van € 10,00 per dag. Of € 350,00 per zomerseizoen.

Voor het gehele winterseizoen (1 oktober tot 1 mei) bedraagt het liggeld in het Spoordok € 105,00 per vaartuig.

Voor vaarrecreatie betaalt u in de gemeente Stadskanaal geen toeristenbelasting.

Contact via telefoonnummer 06-504 633 01.

Aanlegplaats centrum Stadskanaal

In het centrum van Stadskanaal vindt u tegenover de winkels mooie aanlegplaatsen. Via de karakteristieke Eurobrug bereikt u het centrum. In totaal is er 660 meter aanlegsteiger beschikbaar voor recreatievaart. Er is een sanitairgebouw met toiletten, douches, wasgelegenheid en een stortplaats voor chemische toiletten.

Vanaf 1 mei 2024 geldt er na 17.00 uur een verplichting tot het betalen van liggeld voor het gebied tussen de Drouwenermondsebrug en de Buinersluis. Het tarief hiervoor is vastgesteld op €1,50 per strekkende meter per boot, per nacht voor een ligplaats. Dit is afgerond op hele meters met een minimum van €10,- per boot per nacht. Dagelijks vindt er een controle plaats. De betaling van het liggeld kunt u alleen doen via de Ease2pay AanUit.net app (downloaden in de Play Store/App Store) of u kunt zich aanmelden via de AanUit.net app.  

Ook kunt u per seizoen gebruik maken van een ligplaats. Het tarief voor een zomerseizoensplaats (1 mei tot en met 30 september) is €375,00 per boot. Het tarief voor een winterseizoensplaats (1 oktober tot en met 30 april) is €175,00 per boot. Deze bedragen zijn inclusief btw en toeristenbelasting maar exclusief water en stroom. U kunt een zomer- of winterligplaats aanvragen door contact op te nemen met Wim Scheper via w.scheper@stadskanaal of via 0599 631 631. Bij aanmelding voor een ligplaats ontvangt u van ons een factuur. De kosten voor water en stroom kunt u betalen via de AanUit.net app. 

Toegang sanitair

Toegang tot het sanitair krijgt u door een code op te vragen bij de brugwachter. De kosten hiervoor zijn €2,50. In het sanitairgebouw hangt een muntautomaat zodat u voor €1,00 kunt douchen. Voor het gebruik van het sanitair betaalt u contant. 

Over het Stadskanaal

Het Stadskanaal loopt van Bareveld naar Ter Apel. In zuidelijke richting tegen de Duitse grens heeft het Stadskanaal een verbinding met het Duitse Haren-Rütenbrockkanaal. Ook ligt daar een vaarverbinding met Drenthe. In noordelijke richting is er via het Zuidlaardermeer verbinding met het Winschoterdiep. Het Winschoterdiep is in noordelijke richting ook bereikbaar via een zijtak via Veendam of Nieuwe Pekela en Oude Pekela (Pekela tijdelijk gesloten).