Varen en brugbediening

Let op:

Stremming sluis 1 aan de Unikenstraat. Tot en met februari 2023 vindt er onderhoud plaats en is de vaarroute gesloten.

Varen door het Stadskanaal is de moeite waard. De verschillende monden, de oude sluizen (verlaten genaamd), de typische kanaalbebouwing en de veenkoloniale kanaalstructuur zijn zeer bezienswaardig. Voor vertier maar ook ontspanning bezoekt u de centra van Stadskanaal en Musselkanaal.

Bedieningstijden bruggen en sluizen

Het vaarseizoen is van 1 mei tot 1 oktober. De actuele bedieningstijden vindt u op de website van de provincie Groningen en op de speciale pagina over het A.G. Wildervanckkanaal. Buiten het vaarseizoen worden bruggen en sluizen op aanvraag bediend.

Contact via telefoonnummer 06-51245855.

Stremming sluis 1 aan de Unikenstraat

Van 17 oktober 2022 t/m februari 2023 vindt er onderhoud plaats van de sluis aan de Unikenstraat in Stadskanaal, waardoor de vaarroute gesloten is. Aan beide zijden worden de sluisdeuren vervangen.

Vaarroutekaart

In samenwerking met het Streekhistorisch Centrum en Touristinfo Westerwolde hebben wij een vaarroutekaart gemaakt. Op de kaart zijn de historische en toeristisch interessante plekken langs het kanaal aangegeven. De kaart is op te halen in het gemeentehuis, het Streekhistorisch Centrum, de bibliotheek en bij Touristinfo Westerwolde.

Passantenhaven Musselkanaal (Spoordok)

Het Spoordok in Musselkanaal heeft een passantenhaven met aanlegsteigers, douche- en toiletruimtes, wasgelegenheid, stortplaats voor chemische toiletten, innamepunt voor vervuild water, gratis WiFi, wasmachine en wasdroger en een boothelling. Bij het Spoordok ligt een camperplaats. Het Spoordok ligt op 200 meter van het centrum van Musselkanaal. De passantenhaven is elk jaar geopend van 1 mei tot 1 oktober.

Voor het aanleggen in de passantenhaven van het Spoordok betaalt u liggeld. €1,30 per strekkende meter per nacht, afgerond op hele meters met een minimum van € 10,00 per vaartuig per nacht (2021). Gedurende het zomerseizoen (1 mei tot 1 oktober) betaalt u per dag per vaartuig. Voor het gehele winterseizoen (1 oktober tot 1 mei) bedraagt het liggeld in het Spoordok € 100,00 per vaartuig.

Voor vaarrecreatie betaalt u in de gemeente Stadskanaal geen toeristenbelasting.

Contact via telefoonnummer 06-504 633 01

Aanlegplaats centrum Stadskanaal

In het centrum van Stadskanaal vindt u tegenover de winkels mooie aanlegplaatsen. Via de karakteristieke Eurobrug bereikt u het centrum. In totaal is er 660 meter aanlegsteiger beschikbaar voor recreatievaart. Er is een sanitairgebouw met toiletten, douches, wasgelegenheid en een stortplaats voor chemische toiletten.

De aanlegplaatsen in het centrum van Stadskanaal zijn gratis. U betaalt voor de voorzieningen bij de aanlegplaatsen. Het tarief voor gebruik van het sanitair is €2,50 (2022) per code.

Contact via telefoonnummer 06-51245855.

Over het Stadskanaal

Het Stadskanaal loopt van Bareveld naar Ter Apel. In zuidelijke richting tegen de Duitse grens heeft het Stadskanaal een verbinding met het Duitse Haren-Rütenbrockkanaal. Ook ligt daar een vaarverbinding met Drenthe. In noordelijke richting is er via het Zuidlaardermeer verbinding met het Winschoterdiep. Het Winschoterdiep is in noordelijke richting ook bereikbaar via een zijtak via Veendam of Nieuwe Pekela en Oude Pekela.