Koninklijke Onderscheiding

Een Koninklijke Onderscheiding is een waardering voor bijzondere verdiensten voor de samenleving gedurende een groot aantal jaren. Men noemt de Koninklijke Onderscheiding vaak ‘lintje'. De persoon die de onderscheiding krijgt is de ‘decorandus'. Iedereen kan iemand anders voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding.

De meeste lintjes worden ter gelegenheid van Koningsdag uitgereikt. Aanvragen moeten voor 1 juli van het jaar voor uitreiking worden ingediend. Soms wordt een lintje uitgereikt bij een tussentijdse gelegenheid, zoals een jubileum of een afscheid. In dit geval moeten de maatschappelijke verdiensten direct in relatie staan tot de gelegenheid. De aanvraag moet dan vijf maanden van tevoren zijn ingediend.

Aanvragen

U vraagt een Koninklijke Onderscheiding alleen bij ons aan, als de decorandus in onze gemeente woont. Download het formulier Voorstel tot aanvraag van een Koninlijke Onderscheiding (PDF). Stuur het formulier naar gemeente Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal. Het is altijd handig om van tevoren telefonisch contact met ons op te nemen via (0599) 631 631. De gemeente kan u vertellen of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een onderscheiding. Ook kan de gemeente u informatie geven over de procedure.

U kunt ook bij ons op het gemeentehuis langskomen om iemand voor te dragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Maak van tevoren een afspraak via ons Klant Contact Centrum (0599) 631 631.

Via internet aanvragen niet mogelijk.

Kosten

Iemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding is gratis.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over een koninklijke onderscheiding? Op www.lintjes.nl vindt u veel informatie over Koninklijke Onderscheidingen. Ook kunt u op werkdagen ons Klant Contact Centrum bellen via (0599) 631 631.