Oekraïne

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de gemeente.

De oorlog in Oekraïne is overal het gesprek van de dag. Ook in de gemeente Stadskanaal. Inwoners van Oekraïne verkeren in een ondenkbare situatie. Uiteraard wil de gemeente Stadskanaal de vluchtelingen uit Oekraïne helpen. Op deze pagina leest u meer over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Stadskanaal. Als morele steun aan de bevolking van Oekraïne is ook de Oekraïense vlag gehesen bij het gemeentehuis.

Opvanglocaties

Tijdelijke opvangplaatsen

De Sikkenberg en de Kapschuur blijven voor een klein deel voorlopig nog beschikbaar als opvanglocatie. Voor de opvang voor langere tijd is er een opvanglocatie aan de Navolaan en de Kathodeweg in Stadskanaal. Daarnaast is er nog een doorstroomlocatie aan de Manegelaan in Stadskanaal.

Navolaan

In een voormalig kantoorpand aan de Navolaan 15 in Stadskanaal zijn kantoorruimtes omgebouwd tot opvangplaatsen. In het pand zijn extra wc’s en douches geplaatst, ook zijn er diverse wasmachines en drogers geplaatst. Het pand biedt ruimte aan 100 vluchtelingen. Er worden op deze opvanglocatie alleen vrouwen en kinderen uit Oekraïne opgevangen. Inmiddels is de locatie in gebruik genomen en hebben de eerste vluchtelingen er onderdak gevonden.

Kathodeweg

De opvanglocatie aan Kathodeweg 2 in Stadskanaal is klaar voor de komst van Oekraïense vluchtelingen. In april begon de bouw op het voormalig braakliggend terrein aan de Kathodeweg. Vanaf 9 juli kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen. De locatie biedt ruim 100 personen onderdak voor langere tijd.

Doorstroomlocatie

Op het circusterrein aan de Manegelaan in Stadskanaal bevindt zich een grote tent met 100 veldbedden. De kan worden ingezet voor de hele provincie Groningen als er vluchtelingen binnen komen en er geen verblijfplaats beschikbaar is. De vluchtelingen kunnen dan in de tent de eerste nacht doorbrengen en stromen na een of enkele dagen door naar een locatie waar ze langer dan een paar nachten kunnen blijven. Tot op heden is de tent nog niet ingezet voor mensen uit Oekraïne en dat is een goed teken; dat betekent dat er voor hen nog voldoende reguliere opvangplaatsen zijn in provincie Groningen. Inmiddels is er voor vluchtelingen uit Ter Apel niet altijd een bed voor een eerste nacht beschikbaar. Daarom bieden wij hen tijdelijk de helpende hand en stellen de tent nu voor deze mensen beschikbaar. Elke dag wordt opnieuw beoordeeld of en hoeveel mensen een nacht in de tent zullen doorbrengen. Ze komen in de avond en en de ochtend gaan deze vluchtelingen terug naar Ter Apel.

Hulplijnen en inloopspreekuren

Vragen aan de gemeente

Heeft u vragen? Dan kunt u ons tijdens kantoortijden bellen op het algemene nummer van de gemeente (0599 631 631). U kunt uw vragen ook per mail stellen via oekraine@stadskanaal.nl.

Inloopspreekuur Vluchtelingenwerk

VluchtelingenWerk Nederland heeft iedere dinsdag en donderdag een inloopspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen en voor mensen die hierbij betrokken zijn, zoals mensen die zelf vluchtelingen in huis hebben genomen. Ze zijn er iedere dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur in kamer 5 te vinden in het gemeentehuis, dat is de ruimte bij binnenkomst aan de rechterkant.

Hulplijnen Het Rode Kruis

Vluchtelingen kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis: 06 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal. Meer informatie (ook in het Oekraïens en Russisch)

Ook is er een Nederlandstalige informatielijn voor mensen die hulp willen bieden: 070 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur).

 

Refugee Help

Op het platform RefugeeHelp is meer informatie te vinden over bijvoorbeeld waar vluchtelingen terecht kunnen voor onderdak of medische hulp. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens.

Zelf vluchtelingen opvangen

Denkt u erover na om zelf een vluchteling in huis te nemen? Dan verwijzen wij u door naar TakeCareBnB of  Vluchtelingenwerk. Zij kunnen u tips geven, TakeCareBnB heeft al jarenlange ervaring met het begeleiden van gastgezinnen.

Heeft u vluchtelingen in huis opgenomen?

Heeft u onlangs een of meerdere vluchtelingen uit Oekraïne in huis genomen? Dan horen wij dat graag van u. U kunt dit doorgeven door te bellen naar 0599 - 631 631 of te ons te mailen via oekraine@stadskanaal.nl. Dan kunnen wij samen met u inventariseren of er nog verdere ondersteuning nodig is zoals zorg, onderwijs en kinderopvang.

Lokale initiatieven

Er zijn ook acties die door particulieren in de gemeente worden georganiseerd. We willen de lokale initiatieven inventariseren en een podium bieden. Organiseert u een initiatief die u graag aan onze nog op te zetten webpagina toegevoegd zou willen zien? Mail dan naar oekraine@stadskanaal.nl.

Landelijke initiatieven

Wilt u direct in actie komen? Er zijn landelijke initiatieven waar u aan bij kunt dragen. Wilt u zelf ook een steentje bijdragen voor de vluchtelingen van Oekraïne? Kijk dan op de website van Vluchtelingenwerk wat u zou kunnen doen. Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.