Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat in 2024 voor de tweede keer open om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen.  Het aanvraagproces wordt momenteel ontwikkeld. Op de website van het Noodfonds is het al mogelijk voor ge├»nteresseerden om zich vooraf aan te melden, zodat ze direct op de hoogte worden gebracht zodra het Noodfonds beschikbaar is. Naar verwachting zal het Noodfonds in januari 2024 worden geopend, en je hebt tot eind maart 2024 de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen. 

 

  Hoe kom je in aanmerking?

  Mensen met een laag inkomen (tot 130% sociaal minimum) kunnen steun aanvragen als zij 8% van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. Voor mensen met een laag middeninkomen (tot 200% sociaal minimum) ligt deze grens op 10% van het inkomen.

  Om hulp te kunnen ontvangen volgend jaar, wordt gekeken naar hoeveel geld huishoudens besteden aan energie in vergelijking met hun inkomen. Het Noodfonds biedt steun aan de volgende huishoudens:

  • Het gezamenlijke inkomen van het huishouden is maximaal 200% van het sociaal minimum. Deze bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, elektriciteit en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijke bruto-inkomen.
  • Het Noodfonds dekt het deel van de maandelijkse energierekening dat hoger is dan 8 tot 10% van het gezamenlijke bruto-inkomen van een huishouden.
  • Een huishouden kan een bijdrage aanvragen voor de komende 6 maanden.
  • De exacte voorwaarden zullen worden verduidelijkt bij de heropening in januari 2024