Eenzaamheid

Wat is eenzaamheid?

Bent u gezond, maar zit u niet lekker in uw vel? Misschien voelt u zich eenzaam.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam voelt. Ook jongeren voelen zich vaker eenzaam, omdat we in coronatijd veel thuis zaten. Herkent u zich in deze eenzame gevoelens?

  • U voelt zich niet verbonden.

  • U mist een hechte, emotionele band met anderen.

  • U heeft minder contact met andere mensen dan u zou willen.

  • U heeft vervelende gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid.

Deze gevoelens hebben een negatieve invloed op uw gezondheid en kwaliteit van leven.

Aanpak eenzaamheid

Samen met inwoners, vrijwilligers en professionals pakken we eenzaamheid onder inwoners aan.
Dit najaar gaat Welstad in opdracht van de gemeente in samenwerking met vrijwilligers en andere partners eenzaamheid aanpakken. Met onder meer Meander, Samenwerkende kerken BCM en Lefier maakt Welstad afspraken over het signaleren en melden van eenzaamheid. Bij signalering of melding van eenzaamheid gaan de partners en vrijwilligers kijken welke activiteiten ze hiervoor gericht kunnen inzetten óf ze verwijzen door naar bestaande activiteiten. Daarnaast organiseert Welstad activiteiten in de Week van de Eenzaamheid die ieder jaar begin oktober plaatsvindt.

Eén tegen Eenzaamheid

Onze gemeente doet mee aan het landelijk actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid. Dit programma is van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met het actieprogramma willen we landelijk eenzaamheid onder ouderen in Nederland verminderen. We geloven dat dit kan door eenzaamheid eerder op te merken, te bespreken en samen aan te pakken.

  • Meer weten over het landelijke programma?
  • Meehelpen om iemand die eenzaam is zich weer actief en gewaardeerd te voelen?

Weten hoe?  Kijk dan op de website één tegen eenzaamheid.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de aanpak van eenzaamheid in onze gemeente? Of wilt u weten welke activiteiten Welstad organiseert voor u? Kijk dan op www.welstad.nl óf  neem via e-mail contact op met Welstad.