Cliëntondersteuning

Cliëntondersteuners geven informatie en advies op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, (preventieve) zorg, jeugdzorg, onderwijs, welzijn, wonen, werk & inkomen. Cliëntondersteuners zijn onafhankelijk en kunnen u de weg wijzen. Bijvoorbeeld naar activiteiten of hulpverleners in uw buurt.

Wat doet een cliëntondersteuner?

Cliëntondersteuners kunnen u helpen uw vraag duidelijk te krijgen. Zo kunnen ze samen met u een oplossing bedenken die het beste bij uw situatie past. Daarbij wordt eerst gekeken naar wat u zelf kunt doen om uw probleem op te lossen of wat mensen in uw omgeving kunnen doen. Een cliëntondersteuner kan u, als dat nodig is, helpen bij het inschakelen van uw omgeving voor hulp. Lees hier een verhaal uit de praktijk van Jonathan, één van de cliëntondersteuners.

Hoe lang krijg ik ondersteuning?

Cliëntondersteuning duurt in principe maar kort. De exacte duur is afhankelijk van uw vragen en uw situatie. Als er voor langere tijd ondersteuning nodig is, kan de cliëntondersteuner u helpen bij het aanvragen daarvan.

Gaat de cliëntondersteuner ook mee naar een gesprek bij de gemeente?

Als u een gesprek heeft bij de gemeente, dan kunt u iemand uit uw omgeving meenemen. Bijvoorbeeld een familielid, een vriend of een buurvrouw. Als u zelf niemand kent hiervoor en u heeft hier wel behoefte aan dan kan een cliëntondersteuner met u meegaan naar dit gesprek. Hij of zij kan u helpen wanneer u het bijvoorbeeld lastig vindt om goed te vertellen wat uw vraag precies is.
Een cliëntondersteuner kan u ook helpen bij het opstellen van uw persoonlijke plan. En eventueel uitleg geven over het plan van aanpak of uw beschikking die u van de gemeente heeft ontvangen.

Kosten

Aan de hulp van een cliëntondersteuner zijn geen kosten verbonden.

Zijn cliëntondersteuners onafhankelijk?

Omdat het belangrijk is dat cliëntondersteuners u een objectief advies geven, zijn de cliëntondersteuners onafhankelijk.

Aanvragen

U kunt hulp van een cliëntondersteuner aanvragen bij stichting Welstad.
Bekijk hier de informatie samengevat in een korte animatie.