Gehandicaptenparkeerkaart

Kunt u als bestuurder minder dan 100 meter aaneengesloten lopen met hulpmiddel, zoals een rollator? En zal die beperking meer dan 6 maanden duren? Of hebt u als passagier deze beperkingen én kunt u niet zelfstandig wachten totdat de bestuurder de auto heeft weggezet? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Met deze parkeerkaart kunt u onder andere op gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren.

Werkwijze

Voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart kunt u langskomen in het gemeentehuis. Als u een GPK aanvraagt, wordt u medisch gekeurd. U moet van de kosten voor medische keuring € 99,50 aan ons betalen. 

Verlenging

Vraag minimaal acht weken voordat de gehandicaptenparkeerkaart verloopt een verlenging aan. De beslistermijn is namelijk maximaal acht weken.

Voorwaarden

Bestuurderskaart aanvragen

U kunt de bestuurderskaart aanvragen als u tenminste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken. Op de bestuurderskaart staat een hoofdletter B. De bestuurderskaart is persoonsgebonden. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken van uw voertuig op de kaart te staan. U moet wel een rijbewijs hebben.

Passagierskaart aanvragen

Heeft u een handicap en kunt u zelf niet rijden? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan uw chauffeur onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden. Er hoeft dus geen kenteken van een voertuig op de kaart te staan. Op de passagierskaart staat een hoofdletter P. U kunt deze aanvragen als u ten minste een half jaar met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken, niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. En de hulp van de bestuurder continu nodig heeft bij vervoer van deur tot deur.

Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.

Bestuurderskaart en parkeerkaart voor passagiers aanvragen

U kunt een gecombineerde bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als:

  • u blijvend van een rolstoel gebruik maakt;
  • u andere aantoonbare ernstige lichamelijke beperkingen heeft waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

Parkeerkaart voor instellingen

Vervoert uw instelling mensen met een handicap? Dan kan het bestuur van de instelling een GPK voor instellingen aanvragen.

De parkeerkaart is maximaal vijf jaar geldig.