Blijverslening voor langer zelfstandig wonen

De Blijverslening is met name gericht op inwoners van 65 jaar en ouder met een koopwoning. Veel koopwoningen zijn minder geschikt om tot op hoge leeftijd te blijven wonen. Met een Blijverslening is het mogelijk om uw huis aan te passen aan uw (toekomstige) zorgbehoefte. Ook inwoners in andere leeftijdscategorie├źn die hun woning voor nu of de toekomst levensloopbestendig willen maken, kunnen gebruik maken van de Blijverslening.

Werkwijze

U vult het bovenstaande contactformulier in. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact met u op en helpt u bij een mogelijke aanvraag.

Een aanvraag moet worden ingediend bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij toetsen of de aanvrager in aanmerking komt voor de blijverslening en wat het maximale leenbedrag is. Kleine aanpassingen tot 10.000 euro kunnen gefinancierd worden met een consumptieve lening. Bij grotere aanpassingen tot 50.000 euro wordt een hypothecaire lening aangegaan.

Voorwaarden

Belangrijke voorwaarde is dat op het moment van aanvragen van de lening de werkzaamheden nog niet zijn gestart.
Er geldt geen maximum leeftijd voor het aanvragen van de blijverslening. De gemeente kan te allen tijde besluiten om de leeftijdsgrens van 75 jaar weer te hanteren.

De aanpassingen waarvoor u een lening kunt aanvragen lopen uiteen van klein (bijvoorbeeld een gasmelder, tweede trapleuning, waterdetector en optische rookmelder) tot groot (zoals traplift, slaapkamer en badkamer verplaatsen naar begane grond, inloopdouche). Om u een idee te geven van meer mogelijke aanpassingen is er een inspiratielijst.

Meer informatie

Bekijk de brochure van Svn voor uitgebreidere informatie.