Subsidieregeling lokale aanpak isolatie gemeente Stadskanaal 2024-2026
Subsidieregeling lokale aanpak isolatie gemeente Stadskanaal 2024-2026
Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal,
Overwegende dat in de Algemene Subsidieverordening gemeente Stadskanaal 2018 de wettelijke grondslag voor subsidieverstrekking ten behoeve van activiteiten is vastgelegd;
Overwegende dat zij op grond van artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Stadskanaal 2018 bevoegd zijn nadere regels vast te stellen waarin de te subsidiëren activiteiten, de doelgroepen en de verdeling van de subsidie wordt beschreven;
Overwegende dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan de gemeente Stadskanaal een specifieke uitkering heeft toegekend om huishoudens met slechte energielabels te ondersteunen bij het nemen van isolerende maatregelen;
Gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en het bepaalde in de Algemene Subsidieverordening gemeente Stadskanaal 2018 (ASV 2018);
de Subsidieregeling lokale aanpak isolatie gemeente Stadskanaal 2024-2026 vast te stellen.
In deze regeling wordt verstaan onder:
Hoofdstuk 3 Subsidieplafond, verlening, vaststelling en verantwoording
Artikel 3.3 Bepalingen omtrent collectieve acties
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
In afwijking van artikel 3.8, derde lid gaat de betaling bij collectieve acties als volgt: het college stort de subsidiegelden op een zakelijke beheerrekening van de mede-uitvoerder. De mede-uitvoerder keert de verleende subsidie als bedoeld in het derde lid zonder tussenkomst van de gemeenten uit vanuit de zakelijke beheerrekening aan de partij die de maatregelen als bedoeld in artikel 3, eerste lid, aanhef en onderdeel b heeft uitgevoerd na het treffen van de maatregelen en bijkomende kwaliteitscontroles. De eigenaar-bewoner hoeft met deze wijze van betalen de maatregelen niet voor te financieren.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Ingeval de aanvraag incompleet is geweest en de aanvrager is verzocht om aanvullende gegevens aan te leveren, dan geldt in afwijking van het vorige lid de dag van ontvangst als de dag waarop de aanvraag is aangevuld, zodat sprake is van een volledig ingevulde, gedagtekende en ondertekende aanvraag met offerte of koopovereenkomst.
- 5.
Indien honorering van alle aanvragen die op één dag zijn ontvangen ertoe zou leiden dat het beschikbare subsidieplafond voor het betreffende kalenderjaar zou worden overschreden, wordt de volgorde van ontvangst van deze aanvragen bepalend voor toekenning, waarbij de eerst ingediende aanvragen voorrang krijgen op de later ingediende aanvragen.
Onverminderd het bepaalde in de artikelen 4:25 en 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 9 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Stadskanaal 2018 kan de subsidie worden geweigerd indien:
- a.
- b.
- c.
Hoofdstuk 4 Overige bepalingen
Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen van dit besluit, indien toepassing van dit besluit tot onbillijkheden van overwegende aard zou leiden.
Deze regeling kan worden aangehaald als: Subsidieregeling lokale aanpak isolatie gemeente Stadskanaal 2024-2026.
Aldus vastgesteld in de vergadering van 9 januari 2024.
Het college van burgemeester en wethouders
de heer G.J. van der Zanden de heer K. Sloots
secretaris burgemeester
Bijlage 1 Lijst met isolatiemaatregelen
1. Dakisolatie (Rd ≥ 3,5 m² K/W)
2. Vloerisolatie (Rd ≥ 3,5 m² K/W)
3. Spouwmuurisolatie (Rd ≥ 1,1 m² K/W)
4. Paneelisolatie (Rd ≥ 3,5 m² K/W)
5. Isolatie massieve muur (Rd ≥ 3,5 m² K/W)
6. Bodemisolatie (Rd ≥ 3,5 m² K/W)
7. HR++glas (Uglas ≤ 1,2 W/ m²)
8. HR+++glas (Uglas ≤ 0,7 W/ m²)
Isolatiewaardes dak, vloer, spouw, paneel en bodem (punt 1,2,3,4,5 en 6): In de maatregelenlijst zijn voor isolatie minimale Rd-waarden vermeld. De Rc-waarde staat voor de warmteweerstand van het materiaal. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter de isolatie. De hier vereiste minimale waarden betreffen de isolatiewaarden van de toegepaste isolatiematerialen.
De U-waarde HR++glas (punt 7) wordt onder andere bepaald door de dikte van de glaslagen, de dikte van de spouw tussen de glaslagen, het soort gas van de vulling en de al of niet aanwezige coating van het glas. Indien het voor de plaatsing van HR++- of triple glas wenselijk is nieuwe ramen of kozijnen te plaatsen en/of gedeeltelijke aan te passen, of aanpassing nodig is van reeds aanwezige gevelbekleding, dan vallen deze kosten ook onder de subsidieregeling.