150 jaar Dohle

20 september 2022
13.00 - 17.00 uur
Streekhistorisch Centrum

150 jaar Dohle: Marskramers op weg naar een nieuwe toekomst

Vanaf dinsdag 20 september is in Huisje Manning, het tentoonstellingsgebouw bij het Streekhistorisch Centrum, een nieuwe tentoonstelling te zien. Deze staat helemaal in het teken van een bekend warenhuis in de regio: Dohle. Bij Dohle was van alles te koop, van bestek tot serviesgoed en alles voor het huishouden, maar menigeen zal als kind ook verlekkerd naar het aanbod aan speelgoed hebben staan kijken.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Dohles zich vanuit Duitsland in de Groningse Veenkoloniën vestigden. In 1872 komen Max en Maria Dohle met hun drie zonen en dochter in Stadskanaal aan. De Dohles zijn rondreizende marskramers en handelen in uiteenlopende waren. Als snel verplaatst die handel zich naar winkels. Deze tentoonstelling laat zien waarom Duitsers als de Dohles 150 jaar geleden naar de Veenkoloniën kwamen. En hoe zag die nieuwe toekomst in de Veenkoloniën er uit? De expositie geeft een beeld van de artikelen die de afgelopen 150 jaar in de winkels werden  verkocht. Ook na 150 jaar zijn er nog altijd twee Dohle-winkels in Nederland te vinden: de winkel van Marleen Dohle in Musselkanaal en die van Miriam Dohle in Scheveningen.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 2 maart 2023. Openingstijden: van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak ook buiten deze tijden terecht, ook in het weekend. Bespreken kan via info@streekhistorischcentrum.nl of 0599-612649.

Bij de foto: In 1936 werd aan de Marktstraat in Musselkanaal een nieuwe winkel gebouwd. Deze foto dateert van kort daarna, ca. 1938. (Collectie familie Dohle).

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.stadskanaal.nl/ontdek-de-gemeente/evenementen/evenement/150-jaar-dohle