Noodfonds

Zijn uw energiekosten sterk verhoogd en kunt u deze kosten niet meer betalen? En heeft u een inkomen boven het sociaal minimum? Dan kunt u een aanvraag doen voor een bijdrage uit het noodfonds van de gemeente. Een bijdrage uit het noodfonds is een gift. U hoeft dus niks van dat bedrag terug te betalen, ook niet op een later moment.

We kijken bij uw aanvraag wel naar uw vermogen, maar ook als u bijvoorbeeld een auto, een eigen woning of wat spaargeld heeft, kunt u in aanmerking komen voor een bijdrage uit het noodfonds. Zie voor alle voorwaarden het kopje hieronder.

De hoogte van het bedrag dat u uit het noodfonds kunt krijgen, is afhankelijk van uw situatie. Het bedrag is maximaal € 1.200,00. Eerst kijken we of u in aanmerking komt voor een bijdrage uit het noodfonds van de landelijke overheid. Maar ook als u daarvoor in aanmerking komt, kunt u misschien een aanvulling krijgen uit het gemeentelijke noodfonds.

Zijn uw energiekosten niet gestegen en heeft u toch financiële zorgen?

Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u schulden? Wij kunnen u hierbij helpen! Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Ga dan naar het formulier via de onderstaande roze knop.

Werkwijze

De noodfonds kunt u aanvragen door op de roze knop hierboven te drukken.  Wanneer uw aanvraag is verwerkt, neemt een medewerker contact met u op. We kijken dan ook samen met u of u in aanmerking komt voor andere regelingen die u zouden kunnen helpen.

Vindt u het moeilijk om het formulier in te vullen? Ga dan langs bij een inloopspreekuur van Welstad bij u in de buurt. Op de webpagina van Welstad klikt u aan in welke wijk u woont. Daar vindt u meer informatie over wanneer de spreekuren zijn op de locatie dichtbij uw huis. De medewerkers van Welstad kunnen u helpen bij het invullen van het formulier.

Voorwaarden

Ja, er zijn voorwaarden, maar u komt er eerder voor in aanmerking dan u misschien denkt. De voorwaarden zijn:

 • U woont in een woning waarvoor u iedere maand (gas en licht) aan een energieleverancier moet betalen.
   
 • De tarieven bij uw energieleverancier zijn na 1 februari 2022 veranderd.
   
 • Uw inkomen ligt boven 120% van de bijstandsnorm. Dan gaat het om een inkomen dat per maand hoger is dan:
  • Echtpaar/samenwonenden, niet AOW-gerechtigd                 € 1.947,22
  • Echtpaar/samenwonenden, wel AOW-gerechtigd                  € 2.060,21
  • Alleenstaande/alleenstaande ouder, niet AOW-gerechtigd  € 1.363,06
  • Alleenstaande/alleenstaande ouder, AOW-gerechtigd          € 1.516,97
    
 • U komt, door de verhoging van de energietarieven, iedere maand geld tekort om rond te komen. Wij noemen dit het 'besteedbaar inkomen'. Dat is het bedrag dat overblijft nadat u alle maandelijkse rekeningen heeft betaald. Meestal is dat het bedrag dat overblijft voor eten en drinken. Een paar voorbeelden van de maximale hoogte van dat besteedbare inkomen zijn:
  • alleenstaande                                              € 320,34
  • alleenstaande ouder met 2 kinderen      € 568,93
  • echtpaar zonder kinderen                         € 562,05
  • echtpaar met 2 kinderen                           € 697,34

Bij bijvoorbeeld meer of minder (in huis wonende) kinderen zijn de bedragen anders.
 

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op via telefoonnummer 0599 - 631 631.