Woar Nanda is verschenen, is stroatofval verdwenen!

7 maart

Misschien heb je haar wel eens zien lopen: een à twee keer per week ruimt Nanda Groote uit Stadskanaal zwerfvuil op dat ze tegenkomt tijdens haar wandeling.

Week van de afvalhelden_Nanda uit Stadskanaal

Ze is meestal te vinden in de Kettingwijk, op de Onstwedderweg en in het bos in Stadskanaal. Ook tijdens de wandelingen van de wandelclub neemt ze haar grijper mee. Ze haalt wel een boodschappentas vol met zwerfvuil per keer op. Een echte afvalheld van Stadskanaal!

Oog voor de natuur

Nanda is een echte natuurliefhebber en had altijd al oog voor de natuur. Zo spaart ze klavertjes vier, houdt ze van natuurfotografie en gaat ze regelmatig wandelen met de wandelclub. Zo’n twee jaar geleden merkte ze dat ze zich begon te ergeren aan het zwerfvuil in de natuur. In plaats van te wachten tot iemand het op ging ruimen, ging ze zelf actief aan de slag. Daar waar haar wandelgenoten van de wandelclub stopten voor foto’s van krokusjes en paddenstoelen, stopte Nanda om zwerfvuil op te rapen tijdens de wandeling. Ook als ze alleen op pad gaat krijgt ze vaak complimenten van voorbijgangers. “Ik vond het eerst best wel spannend om te doen. Maar die bevestiging dat ik goed bezig ben, is heel fijn!’ vertelt Nanda. “Wat ik het meeste tegenkom? Blikjes en verpakkingen van sigaretten. Zo zonde. Wees nou eens zuinig op de natuur, die is zo mooi en we hebben er maar één.”

IJsje op de markt effect

Ze sprak tijdens een van haar wandelingen een medewerker van de gemeente die buiten in haar buurt aan het werk was. Naar aanleiding van dat gesprek kreeg ze een grijper en vuilniszakken van de gemeente. “Het werkt heel fijn,” vertelt ze hierover. “Als ik de vuilniszak vol heb meld ik dat bij de gemeente, dan komen ze die binnen een paar uur ophalen.” Nanda hoopt op een ‘ijsje op de markt’ effect: als mensen op de markt lopen en ze zien iemand met een ijsje, dan denken ze ‘oh lekker, ze hebben hier ijsjes!’ en halen zelf dan ook één. “Ik hoop dat mensen dat ook gaan doen als ze mij zien, dat ze dan ook zwerfvuil mee gaan nemen. Zien opruimen, doet opruimen. Want als iedereen een klein stukje zou doen, hoe mooi zou Stadskanaal dan zijn?” Ze gaat dan ook herkenbaar op pad met een felgekleurd hesje met daarop de tekst: As joe dit kenn leezen, loat Nanda den joe veurbeeld weezn!

Drie varianten

Ze wilde geen hesje van de gemeente: “Dan lijkt het net of ik in dienst ben van de gemeente. Ik wilde hesjes met een vrolijke noot. Want ook al lijkt het op het eerste oog geen leuk werk, het geeft veel voldoening en plezier om zwerfvuil op te ruimen." Via Radio Noord werd een oproep gedaan voor een leuke slogan voor Nanda. Omdat ze niet echt kon kiezen, heeft ze nu drie hesjes met een slogan: 1. Woar Nanda is verschenen, is stroatofval verdwenen! 2. As joe dit kenn leezen, loat Nanda den joe veurbeeld weezn! En 3. Het vuil verdwijnt waar Nanda verschijnt. De drukker vond dit zo’n mooi gebaar, dat ze de bedrukking gesponsord heeft gekregen. Dus kom je Nanda tegen? Steek een duim of een hand op en volg haar voorbeeld op. Samen maken we Stadskanaal een stukje mooier.

Week van de afvalhelden

Dit artikel is geschreven in het kader van de Week van de afvalhelden 2023. Wil je ook helpen om jouw omgeving een stukje mooier te maken? Dan heeft Nanda een goede tip: klop aan bij de gemeente voor een grijper en vuilniszakken, en begin gewoon! Je kunt je aanmelden via 0599 - 631 631 of via gemeente@stadskanaal.nl.