Tent Manegelaan opnieuw ingezet

18 juli

Aan de Manegelaan staat een tent met 100 veldbedden voor de opvang van vluchtelingen. Het is een doorstroomlocatie die alleen geschikt is voor 1 nacht, als er geen eerste slaapplaats is. Deze tent is in maart 2022 opgezet en ingericht als doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is tot op heden nog niet nodig geweest voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ondertussen is de tent wel ingezet voor vluchtelingen uit ter Apel.

 

Sinds 9 juni is de tent ingezet als overstroom voor vluchtelingen die in Ter Apel geen slaapplaats hadden. Met het COA was afgesproken dat er 4 nachten per week maximaal 100 mensen per nacht in de tent in Stadskanaal konden overnachten. Het COA zorgde dan ‘s avonds voor vervoer naar de tent en haalde de mensen de volgende ochtend weer op. Deze afspraak liep af en na de zomer zou opnieuw bekeken worden of  inzet van de tent nog nodig is en hier nieuwe afspraken over gemaakt gaan worden. Afgelopen weekeinde bleek de situatie in Ter Apel echter zo ernstig, dat de tent aan de Manegelaan zondagavond 17 juli opnieuw is ingezet.

Burgemeester Klaas Sloots: “In Ter Apel sliepen weer mensen buiten. Vluchtelingenwerk noemde het zelfs een historisch dieptepunt. Iedereen hoopt natuurlijk dat de extreme drukte in Ter Apel snel wordt opgelost. Maar eerlijk gezegd ben ik er niet erg optimistisch over dat dit op korte termijn lukt. Hoe dit verder moet is aan het COA, het Rijk en de veiligheidsregio. Daar hebben wij geen invloed op. Ondertussen hebben wij wel een tent met bedden op 15 kilometer afstand van Ter Apel. Daarom overleggen we of we in dit soort noodgevallen toch Ter Apel kunnen blijven ondersteunen.”

Zoals gezegd, is de tent aan de Manegelaan in eerste instantie ingericht als doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat blijft de prioriteit. Wanneer de veiligheidsregio een beroep doet op crisisnoodopvang voor Oekraïners, zal de tent daarvoor gebruikt worden en komen er geen mensen meer uit Ter Apel. Ook dan blijft het een doorstroomlocatie en zullen Oekraïense vluchtelingen kort in de tent verblijven, om daarna door te stromen naar andere locaties. De tent is namelijk niet geschikt voor een langer verblijf.