Naar het ABS? René staat voor je klaar!

9 maart

Knoalsters die wel eens wat naar het Afval Breng Station (ABS) hebben gebracht hebben hem ongetwijfeld wel eens gezien. René Potze werkt er namelijk al 27 jaar, waarvan de afgelopen 12,5 jaar als allround medewerker ABS. Acceptatie bij de poort, schoonmaken van kapotte containers voor recycling, klanten helpen en de weg wijzen, terrein netjes houden, René is van alle markten thuis op het ABS. Dat doet hij niet alleen, hij werkt samen met nog vier collega’s.

AfvalBrengStation Stadskanaal

Druk bezocht

Bij aankomst bij het ABS worden inwoners vrolijk begroet door een van de mannen van het ABS. Er wordt dan gecontroleerd wat voor afval er is meegebracht en of het al gescheiden is. Dat blijkt vaak niet het geval. “Acht tot tien personen per dag hebben dat niet in orde, die gooien bijvoorbeeld alles door elkaar heen op de aanhanger” vertelt René. Afval mag namelijk alleen gescheiden worden aangeleverd. “Het is een win-win situatie, wij kunnen het beter beoordelen als het gescheiden is en de inwoner is sneller klaar op het ABS”. Gemiddeld komen er zo’n 70 personen per dag hun afval brengen bij het ABS, op zaterdagen is het vaak wat drukker en ligt het aantal bezoekers zo tussen de 125 en de 150 personen.  Tijdens de coronapandemie waren mensen flink aan het klussen geslagen, toen lag het aantal bezoekers per dag zelfs op 250 vertelt René: “Toen stond er zo’n enorme rij dat er zelfs verkeersregelaars aan te pas moesten komen.”
 

ABS alleen voor Knoalsters

Dat er veel mensen per dag het ABS bezoeken, maakt dat René zijn werk zo leuk vindt. “Alle dagen heb je leuke mensen om je heen” vertelt hij. “Natuurlijk zitten er ook wel eens mensen tussen die wat minder vriendelijk zijn, maar ruim 90 procent is altijd erg vriendelijk”. Zelfs op Google wordt het vriendelijke en het behulpzame personeel van het Afvalbrengstation veel geprezen in de reviews, dat doet de mannen van het ABS goed. Toch heeft René ook diverse mensen de deur moeten wijzen, omdat ze bijvoorbeeld niet in de gemeente Stadskanaal wonen. Gelukkig is daar in de meeste gevallen wel begrip voor. “Wij zijn het afvalbrengstation van de gemeente Stadskanaal. Mensen moeten sinds september 2022 dan ook kunnen aantonen dat ze inwoner zijn van de gemeente, bijvoorbeeld met een identiteitskaart waar op staat dat je hier woont.” Ben je net verhuisd en staat je nieuwe gemeente dus niet op jouw identiteitsbewijs? Dan heeft René ook nog een tip voor je: neem jouw identiteitsbewijs en een poststuk wat je toegestuurd hebt gekregen mee waarop jouw naam staat: “Laatst kwam hier iemand aan en die had zijn stempas meegenomen. Heel handig, want daar stond zijn nieuwe adres op!”
 

Afvalstromen en recycling

“Wat er vooral veranderd is in de afgelopen 27 jaar? Vroeger was alles grofvuil, nu zijn er veel meer afvalstromen” vertelt René. Op het ABS worden namelijk 19 afvalstromen gescheiden ingezameld. Dat maakt ook dat bijna alles dat wordt binnengebracht gerecycled kan worden. Van oude containers tot frituurvet en van piepschuim tot elektronica, het wordt allemaal hergebruikt. “Eigenlijk is het grof huisvuil het enige wat nog verbrand en daarmee niet hergebruikt wordt.” René heeft pas zijn KCA diploma gehaald en mag nu ook het Klein Chemisch Afval beoordelen. Hij heeft alles zo langzamerhand voorbij zien komen. Het meest bijzondere item? “Een doodskist die naar de stort werd gebracht” vertelt hij. Dat is echt de enige keer geweest dat we die voorbij hebben zien komen.” Het afvalbrengstation van Stadskanaal is voor particulieren die in de gemeente Stadskanaal wonen, bedrijven kunnen bij de buren terecht: Renewi.
 

Week van de afvalhelden

Dit artikel is geschreven in het kader van de week van de afvalhelden 2023. Wil je ook helpen om jouw omgeving een stukje mooier te maken? Dan kun je bij de gemeente een grijper en afvalzakken krijgen. Je kunt je hiervoor aanmelden via 0599 - 631 631 of via gemeente@stadskanaal.nl.