Inzet doorstroomlocatie Manegelaan in vakantieperiode

20 juli

 

De tent aan de Manegelaan is sinds 9 juni regelmatig ingezet voor vluchtelingen uit Ter Apel. In principe is de tent ingericht als doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne, hiervoor is inzet van de tent nog niet nodig geweest. Daarom is de tent al een aantal keren ingezet om vluchtelingen die anders in Ter Apel buiten zouden moeten slapen een slaapplaats te bieden. Deze week zou de tent tot na de zomervakantie gesloten blijven voor vluchtelingen uit Ter Apel. Omdat de situatie in Ter Apel zo ernstig is, is de tent zondagavond 17 juli op verzoek van de veiligheidsregio toch weer ingezet.

Stadskanaal wil haar buurgemeente in deze moeilijke tijd graag bijstaan, maar loopt ondertussen wel tegen de eigen organisatorische grenzen aan. Dinsdag 19 juli hebben de burgemeester en de wethouders van Stadskanaal daarom een nieuw besluit genomen. De tent wordt deze zomer maximaal 2 nachten per week ingezet voor vluchtelingen uit Ter Apel. Zoals altijd worden de vluchtelingen ’s avonds door het COA gebracht en ’s ochtends weer opgehaald.

Wethouder Ingrid Sterenborg-Kooij gaf gisteren aan dat zij niet verwacht dat de situatie in Ter Apel snel is opgelost. “We zien wat daar gebeurt en willen dan graag een helpende hand bieden. Tegelijkertijd raken we de grens van wat wij hier kunnen oplossen. Het openstellen van de tent kost elke keer extra tijd en organisatie van onze mensen. En die hebben we nu juist minder beschikbaar vanwege de vakanties en de vele extra inzet van de afgelopen tijd. Tot en met eind augustus is 2 dagen per week het maximale wat we kunnen doen.”

Het COA en de veiligheidsregio zijn op de hoogte van de nieuwe afspraken. Ook kennen zij de afspraak dat de tent aan de Manegelaan in eerste instantie is ingericht als doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat blijft ook de prioriteit. Wanneer er acuut noodopvang voor Oekraïners nodig is, zal de tent daarvoor gebruikt worden en komen er geen mensen meer uit Ter Apel. Ook dan blijft de tent een doorstroomlocatie en zullen Oekraïense vluchtelingen kort verblijven, om daarna door te stromen naar andere locaties. De tent is namelijk niet geschikt voor een langer verblijf.