Gemeente Stadskanaal dringt bij minister aan op compensatie windmolens

28 juli

De gemeente Stadskanaal dringt bij demissionair minister Rob Jetten aan op compensatie voor inwoners van de gemeente die wonen naast het windpark Drentse Monden en Oostermoer. De gemeente vraagt dezelfde bijdrage als naaste bewoners in Drenthe kregen: 323 euro per adres, in totaal een bedrag van EUR 1.841.000.

windmolen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft € 2,1 miljoen beschikbaar gesteld als compensatie voor bewoners rondom het windpark Drentse Monden en Oostermoer. De uitvoering van een compensatieregeling heeft de minister aan de provincie Drenthe gelaten. Drenthe heeft gekozen om de compensatie alleen beschikbaar te stellen voor inwoners van de eigen provincie. Het college van burgemeester en wethouders nam daarom dinsdag het besluit om aanvullende compensatie te vragen voor de inwoners van de gemeente Stadskanaal.

Wethouder Ingrid Sterenborg: “Onze inwoners hebben net zoveel last van deze windmolens als de inwoners van Drenthe. Daarom vinden wij dat dit gebied recht heeft op dezelfde compensatie als er aan Drenthe is uitgekeerd. Dat is wel zo eerlijk. Inwoners moet je in gelijke gevallen ook gelijk behandelen. Dat er een provinciegrens is, zou niet uit moeten maken. We zijn benieuwd naar het antwoord van de minister”.