Eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups

Vanwege de klachten die de rups bij u kan veroorzaken controleren wij nauwlettend de bomen in onze gemeente. Preventief controleren wij de omgeving van bijvoorbeeld scholen en andere openbare gelegenheden op de aanwezigheid van nesten.

Heeft u een boom gezien waar de eikenprocessierups aanwezig is? Wilt u dan een melding maken via Fixi of bellen met de gemeente op telefoonnummer 0599-631631.

De boom zal gemarkeerd worden door middel van een rood/wit lint waarna de rupsen worden verwijderd. Dit gebeurt door de nesten op te zuigen en de volle vaten te laten vernietigen in een daar voor aangewezen verbrandingsoven.

Over de eikenprocessierups 

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. De nesten van de rupsen bevinden zich vooral aan de warmere zuidkant van de bomen. Ze ogen een beetje als een heel dicht spinnenweb. Hier verblijven de rupsen overdag. Niet alleen mensen, maar ook dieren krijgen last van jeuk en geïrriteerde luchtwegen door de brandhaartjes van de rups.

Wat zijn de klachten?

Na contact met de pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Vermijd daarom de eikenprocessierups.

Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is er een landelijke website gepresenteerd, een kennisplatform waar u informatie vindt over de eikenprocessierups. Op dit platform leest u veelgestelde vragen en antwoorden, wat te doen in verschillende situaties, waar u rekening mee moet houden en het laatste nieuws omtrent de eikenprocessierups.