Noodverordening corona: wat staat erin?

1 juli

De noodverordening corona is een document waarin staat wat het kabinet heeft afgesproken over de coronamaatregelen. De gemeente heeft hierin een belangrijke taak, want samen moeten we ervoor zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. De noodverordening is een juridisch document en is dus lastig leesbaar. Daarom de verordening (die vanaf 1 juli geldt) in normale taal.

De verordening bestaat uit een paar basisregels.

  1. Hou altijd 1,5 meter afstand
  2. Ga niet naar plaatsen waar het druk is
  3. Nies en hoest in uw elleboog
  4. Was uw handen regelmatig met zeep
  5. Bent u verkouden, benauwd of hebt u koorts? Blijf dan thuis.
  6. Werk zoveel mogelijk thuis

Afstand houden

We houden allemaal 1,5 meter afstand tot anderen. Dit hoeft alleen niet in de volgende situaties:

  • Mensen uit hetzelfde huishouden hoeven geen afstand te houden
  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen afstand te houden tot anderen
  • Jongeren tot 18 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden bij elkaar

Soms is het moeilijk om afstand te houden, daarom zijn er uitzonderingen voor hulpbehoevenden en hun begeleiders, kappers, masseurs, instructeur in lesauto’s, sporters, acteurs en dansers.

Contact met andere mensen

Vanaf 1 juli zijn de coronamaatregelen verder versoepeld. Dit betekent dat we meer in contact komen met andere mensen.

Buiten

Buiten mag u afspreken met andere mensen, hou daarbij wel 1,5 meter afstand. Die afstand hoeft u niet te houden bij mensen waarmee u samen in één huis woont. Buiten mogen jongeren en volwassenen sporten. Er mogen maximaal 250 mensen bij elkaar komen, bij meer dan 250 personen moet iedereen een vaste zitplaats hebben. Deze laatste regel geldt niet voor dierentuinen en pretparken.

Binnen

Binnen (dus bij u thuis of in andere gebouwen) houdt u 1,5 meter afstand tot anderen. In openbare gebouwen mogen dit zelfs meer dan 100 mensen zijn als u vooraf een plek reserveert. Mensen die in dat gebouw werken tellen niet mee. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld restaurants, bioscopen, theaters, bruiloften en uitvaarten. Discotheken en nachtclubs blijven dicht tot 1 september.
In sommige gevallen is het voor organisatoren van evenementen nodig om een vergunning aan te vragen. Wanneer dit nodig is, leest u op de pagina over evenementen.

Vervoer

Vanaf 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, zoals de tram, bus, metro en trein. U moet ook een mondkapje dragen in taxi’s, busjes en touringcars. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Als u dit niet doet, dan kunt u een boete krijgen van € 95,00. Het is op de stations en perrons niet nodig om een mondkapje te dragen, hou hier 1,5 meter afstand.

Voor het openbaar vervoer geldt: reis alleen als het echt nodig is en ga zoveel mogelijk uit elkaar zitten.

Als u in een auto zit met mensen uit een ander huishouden, dan is het aanbevolen om een mondkapje te dragen.