Noodverordening corona: wat staat erin?

8 juni

De noodverordening corona is een document waarin staat wat het kabinet heeft afgesproken over de coronamaatregelen. De gemeente heeft hierin een belangrijke taak, want samen moeten we ervoor zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. De noodverordening is een juridisch document en is dus lastig leesbaar. Daarom de verordening (die vanaf 1 juni geldt) in normale taal.

De verordening bestaat uit een paar basisregels.

 1. Hou altijd 1,5 meter afstand
 2. Ga niet naar plaatsen waar het druk is
 3. Nies en hoest in uw elleboog
 4. Was uw handen regelmatig met zeep
 5. Bent u verkouden, benauwd of hebt u koorts? Blijf dan thuis.
 6. Werk zoveel mogelijk thuis

Contact met andere mensen

Vanaf 1 juni zijn de eerste versoepelingen ingegaan. Dit betekent dat we meer in contact komen met andere mensen.

Buiten

Buiten mag u afspreken met andere mensen, hou daarbij wel 1,5 meter afstand. Die afstand hoeft u niet te houden bij mensen waarmee u samen in één huis woont. Buiten mogen jongeren en volwassenen sporten. Kinderen tot 13 jaar hoeven hierbij geen 1,5 meter afstand te houden, anderen wel. 

Binnen

Binnen (dus bij u thuis of in andere gebouwen) houdt u 1,5 meter afstand tot anderen. In openbare gebouwen mogen maximaal 30 mensen zijn. Mensen die in dat gebouw werken tellen niet mee.

Sportscholen blijven voorlopig nog dicht. Ook samen muziek maken, zoals in een zangkoor of met blaasinstrumenten, mag voorlopig nog niet.


Horeca

De meeste restaurants en cafés zijn op 1 juni weer geopend. Er gelden wel regels: 

Buiten

 • Op terrassen mogen meer dan 30 mensen zitten als er genoeg plaats is
 • U moet aan een tafel zitten
 • U moet 1,5 meter afstand houden van andere bezoekers
 • Mensen uit 1 huishouden hoeven geen afstand te houden

Binnen

 • Er mogen 30 gasten zijn
 • U moet reserveren.
 • U moet aan een tafel zitten
 • Een medewerker vraagt u of u verkouden bent of koorts heeft. Als u klachten heeft, dan moet u thuisblijven
 • U moet 1,5 meter afstand houden

Bioscopen, theaters en concertzalen

U kunt naar de film, het theater of een concert als u vooraf reserveert. Binnen mogen namelijk maximaal 30 mensen zijn. Een medewerker vraagt van tevoren of u verkouden bent of koorts heeft. Als u klachten heeft, dan moet u thuis blijven. Overal moet u 1,5 meter afstand houden.

Basisscholen

Op 8 juni gaan de basisscholen en de buitenschoolse opvang weer open. Hier hoeven kinderen geen 1,5 meter afstand te houden, omdat ze jonger zijn dan 13 jaar.

Middelbare scholen

Sinds 2 juni zijn de middelbare scholen weer open. Leerlingen gaan nog niet tegelijkertijd naar school, zodat leerlingen en leraren 1,5 meter afstand kunnen houden. Het gaat hier om voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

Mbo, hbo en universiteit

Op 15 juni mogen studenten weer naar het mbo, hbo en de universiteit. De lessen blijven nog wel beperkt, zodat iedereen 1,5 meter afstand kan houden.

Openbaar vervoer

Vanaf 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, zoals de tram, bus, metro en trein. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Als u dit niet doet, dan kunt u een boete krijgen van € 95. Het is op de stations en perrons niet nodig om een mondkapje te dragen, hou hier 1,5 meter afstand.

Voor het openbaar vervoer geldt: reis alleen als het echt nodig is en ga zoveel mogelijk uit elkaar zitten.