Het boek 'Landschapsbiografie van Westerwolde' is uit

7 oktober

Vandaag verscheen de ‘Landschapsbiografie van Westerwolde’, een rijk geïllustreerd en wetenschappelijk verantwoord publieksboek. Veel mensen kennen de oostgrens van Groningen met de bijzondere landschappen van de Ruiten Aa, de Mussel Aa, het Pagediep en Westerwolde, maar niet veel kennen de achtergrond ervan. Dat wordt in deze biografie beschreven. Het boek is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Stadskanaal. Wethouder Goziena Brongers nam een van de eerste exemplaren in ontvangst.

De boekpresentatie

Na jaren van hard werken is de Landschapsbiografie van Westerwolde op donderdag 7 oktober gepresenteerd. Tijdens de boekpresentatie in Ter Apel worden de eerste exemplaren uitgereikt aan gedeputeerde H. Staghouwer van de Provincie Groningen, burgemeester Velema van Westerwolde en de overige deelnemende organisaties. Direct daarna kunnen geïnteresseerden het boek bestellen bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum of bij de eigen boekhandel.
 

Team van onderzoekers en schrijvers

Dragende partijen waren de gemeente Westerwolde en het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Gesteund door een groot aantal maatschappelijke organisaties en financiers verzamelden zij een team van maar liefst dertig onderzoekers en schrijvers die in een periode van drie jaar elk hun eigen deel van de biografie schreven. Samen met fotografen, dronefotografen, tekenaars en een vormgever maakten zij een boek dit uitgebreide en complete landschapsboek.

 

De Landschapsbiografie van Westerwolde wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Stadskanaal, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Groningen, Staatsbosbeheer, Waterschap Hunze en Aa’s, Het Groninger Landschap, Natuurmonumenten, Stichting Gebroeders Hesse Fonds, Wageningen University & Research, Stichting Monumenten Westerwolde en de gemeente Westerwolde.


Verschillende onderwerpen

In het boek komen verschillende onderwerpen aan bod. Het begint met een aardkundig deel waarin de bijzondere invloed van de ijstijden op het Westerwoldse landschap gedetailleerd wordt beschreven. Typerend waren ook de uitgestrekte hoogveengebieden die Westerwolde in latere tijd omringden. Het archeologische deel van het boek beschrijft hoe de oudste bewoners eerst nog geen last hadden van het oprukkende veen, maar dat dit in de loop van de prehistorie sterk veranderde. Westerwolde is zelfs gedurende een periode van meer dan zevenhonderd jaar volledig verlaten geweest, omdat de laatste dorpen te sterk geïsoleerd raakten. De zandkoppen raakten overgroeid met uitgestrekte bossen. Namen als Wedde, Onstwedde en Vlagtwedde herinneren hier nog aan (wedde = woud).