Kinderexpositie 2021: Mijn mooiste dag na corona

11 oktober

Denise Eilert werkt bij Welstad als buurtwerker en is aanspreekpunt voor kunst & cultuur. Samen met de gemeente Stadskanaal en de bibliotheek verzorgt Welstad jaarlijks de kinderexpositie. Deze ging vorig jaar niet door, des te meer vreugde dat het dit jaar wel door kon gaan met het passende thema: ‘Mijn mooiste dag na corona’. We spreken Denise over de expositie.

De Kunstkoffer, wat is dat?

Denise: “De Kunstkoffer is een koffer met kunstwerken van lokale kunstenaars. Het zijn beeldjes, boeken, schilderijen en tekeningen. Bij elk kunstwerk zit een informatieblad waarin de kunstenaar wordt uitgelicht. Daarna was het aan de leerlingen om een rol te kiezen. Wie wil jij zijn? De schilder, schrijver, tekenaar, fotograaf of toch de creator? Met deze rol maakten ze een eigen kunstwerk.”

Hoe ontvingen ze het op de scholen?

Denise: “Maar liefst 10 scholen in de gemeente hebben zich aangemeld. We zijn op alle scholen geweest en hebben gastlessen gegeven. Van groep 1 tot en met groep 8. Ik had zelf geen ervaring voor de klas en heb gezocht naar interactieve manieren om kunst leuk te maken voor leerlingen. Bij groep 1 las ik het boek ‘Ik ben een kunstenaar’ voor en bij oudere kinderen vroeg ik ze om een verhaal te verzinnen bij een kunstwerk van een tulpenveld. Prachtig om te zien hoe enthousiast iedereen was. De scholen hebben deze pilot met de Kunstkoffer fantastisch opgepakt en er werk van gemaakt. Ze zijn heel betrokken geweest bij het proces.”

De kunstwerken

Alle leerlingen hebben een kunstwerk gemaakt aan de hand van hun rol. Soms in groepsverband, maar de meeste individueel. Denise: “Op school werd een verkiezing gehouden voor de mooiste stukken. Iedere school heeft ongeveer 5 stukken gekozen. Deze exposeren we tijdens de Kinderexpositie 2021”.

De kinderexpositie

Van dinsdag 12 oktober tot vrijdag 29 oktober is de Kinderexpositie 2021. De in totaal 41 kunstwerken zijn verdeeld over drie locaties. Per school staan de kunstwerken bij elkaar.

LocatieScholen
GemeentehuisAnne de Vries, De Badde en Het Mozaïek
Bibliotheek StadskanaalWereldwijs, Oranje Nassau en Oleander
Bilbiotheek MusselkanaalOp De Zandtange, Lindenborgh, De Verbindingsweg en De Musselhorst
  

Bijzondere stukken

Er zijn prachtige stukken te bewonderen. Denise: “Alle stukken zijn het bezoek waard. Zelf heb ik wel een aantal favoriete kunstwerken. Dat zijn o.a. een kunstwerk van een achtbaan, gemaakt van ijslollystokjes gemaakt door Mika van de Op de Zantange, een kunstwerk van een hond door Liv van De Lindeborgh, een schilderij van Astrix en Obelix door Jayden van de Oleander en de kunstboom van Klibansky, een groepskunstwerk van groep 1+2 van De Musselhorst”.

Waarom is kunst zo belangrijk voor kinderen?

Denise: “Het is belangrijk dat kinderen kennismaken met kunst omdat ze daarmee hun creativiteit ontwikkelen en leren om hun verhaal erin kwijt te kunnen. Kunst is een manier om je te uiten. Dit zie je terug in de kunstwerken die zijn opgeleverd. Het is allemaal zo goed doordacht”.