Herdenking 4 mei Stadskanaal op RTV1

22 april

Op 4 mei is traditiegetrouw de herdenking bij alle zeven oorlogsmonumenten in de gemeente Stadskanaal.

Dit jaar zal, net als vorig jaar, in verband met de corona maatregelen de herdenking te volgen zijn op de televisie. Vanaf 20.00 uur zien de kijkers bij RTV1, na de 2 minuten stilte en het Wilhelmus, het Joods Oorlogsmonument Stadskanaal. Hier houdt burgemeester Klaas Sloots een toespraak die aansluit bij het landelijke thema ‘Na 75 jaar vrijheid.’ Daarna ziet u beelden van de kransleggingen bij alle monumenten met de burgemeester, wethouders en de herdenkingscomités. Het programma eindigt met de kranslegging bij het gemeentelijk oorlogsmonument in Musselkanaal.

 

Burgemeester Klaas Sloots: "Wat betekent vrij zijn in ons leven op dit moment? Ná 75 jaar vrijheid? Op afstand herdenken we vandaag, omdat we voor het eerst sinds lange tijd meer beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid. Deze situatie roept op om samen vol te houden en elkaar te beschermen. Laten we onthouden hoe belangrijk vrijheid voor ons is. Voor mij is vrijheid elkaar ruimte geven en rekening houden met elkaar."

 

Samenwerking Herdenkingscomités gemeente Stadskanaal

Het aangepaste programma is ontstaan in samenwerking tussen RTV1, de gemeente en de herdenkingscomités: Comité Joods Oorlogsmonument Stadskanaal, HerdenkingsComité ’40- ’45, 4 mei Herdenkingscomité Musselkanaal, 4 mei Herdenkingscomité Mussel, 4 mei Herdenkingscomité Onstwedde en Herdenkingscomité Alteveer. Samen maken we het mogelijk om te herdenken, opdat we nooit vergeten.

Het hele programma bekijkt u hier.

Foto: Hans Banus