Gedeputeerde Staten op bezoek bij Maatschap Dun

19 oktober

Op dinsdag 12 oktober waren het college van Gedeputeerde Staten (het dagelijkse bestuur van de provincie) en het college van Burgemeester en Wethouders van onze gemeente op bezoek bij Maatschap Dun in Musselkanaal. Eigenaar Jaap Dun wil biologische boeren helpen met vernieuwen en verduurzamen. Tijdens het bezoek heeft hij verteld over de kansen en uitdagingen die een biologische boer tegenkomt als hij vernieuwt.

Proefboerderij

Jaap Dun wil zijn kennis verbreden en verder delen. Een proefboerderij zou hier meer mogelijkheden in bieden. Een proefboerderij maakt het mogelijk om allerlei praktijkonderzoeken te doen. Andere boeren kunnen dan ook gebruikmaken van de kennis die uit die onderzoeken wordt opgedaan. Daarnaast kunnen boeren meer samenwerken met andere lokale partijen, zoals Makeport Mercurius. Door gebruik te maken van elkaars kennis ontstaat er een netwerk dat vernieuwend en duurzaam boeren makkelijker maakt. Om dit te kunnen doen is ondersteuning van de provincie nodig.

Presentatie

Jaap Dun gaf zijn gasten een kijkje in de keuken van zijn biologische boerderij. Tijdens een presentatie stond hij stil bij de kansen en problemen die je tegenkomt als je je als boer duurzaam wilt vernieuwen. Het is bijvoorbeeld lastig om subsidie te krijgen, want de aanvragen zijn ingewikkeld en nemen veel tijd in beslag. Er wordt weinig hulp bij geboden.

Bezoek Gedeputeerden

Voor het bedrijfsbezoek aan Maatschap Dun heeft het college van Gedeputeerde Staten samen met het college van B&W vergaderd in Stadskanaal. Ze spraken over onderwerpen die spelen in onze gemeente en de regio. Denk hierbij aan wonen, opleidingen en voorzieningen voor jongeren en ouderen.