Inloopuren over AZC Musselkanaal als tijdelijke noodquarantainelocatie

21 augustus

Afgelopen weekend zijn ongeveer 50 positief geteste inwoners van het azc in Delfzijl in quarantaine geplaatst in het binnenkort te openen azc in Musselkanaal. De locatie wordt maximaal 17 dagen, tot uiterlijk 8 september, hiervoor ingezet.

Het pand AZC Musselkanaal

Om het gevaar van verdere verspreiding van het virus tegen te gaan was het noodzakelijk om de positief geteste asielzoekers en hun huisgenoten te scheiden van de gezonde, en hen op een andere locatie in quarantaine te plaatsen. De voorzitter van Veiligheidsregio Groningen (VRG) heeft er voor gekozen om de locatie in Musselkanaal hiervoor aan te wijzen. De bewoners moeten in hun eigen woonruimte blijven en mogen het terrein niet af, om besmettingen buiten het terrein te voorkomen. Het terrein is daarom afgesloten met hekken.

Om vragen van bewoners te beantwoorden over de komst van de positief geteste asielzoekers in Musselkanaal is een vraag- en antwoordlijst opgesteld, deze staat verderop in dit bericht. Daarnaast is op 26, 27 en 28 augustus gelegenheid om vragen te stellen tijdens de inloopuren in Musselkanaal.

Datum en tijd Locatie Aanwezig
26 augustus 14.00 tot 15.30 uurWelstad, Het LintVertegenwoordigers van COA, GGD, Welstad en gemeente
27 augustus 10.00 tot 11.00 uurWelstad, Het LintWelstad
28 augustus 14.00 tot 16.00 uurWillem Diemerplein tijdens marktVertegenwoordigers van COA, Welstad en gemeente


Solidariteit

Uit solidariteit met de gemeente Delfzijl heeft de gemeente Stadskanaal medewerking toegezegd en geholpen bij de voorbereidingen. Ook al doorkruist deze maatregel de zorgvuldige voorbereiding tot het heropenen van het azc in Musselkanaal. Burgemeester Yvonne van Mastrigt: ‘Ik begrijp dat dit plotselinge besluit door de voorzitter van de veiligheidsregio voor de bewoners van Musselkanaal vragen oproept. Maar de situatie in Delfzijl maakt dat er snel gehandeld moest worden. We moeten de verspreiding van het virus tegengaan en de gemeente Delfzijl helpen om deze moeilijke situatie het hoofd te bieden. Maar ik wilde wel de garantie dat de inwoners van Musselkanaal geen risico lopen door deze groep besmet te raken.’

Er is daarom samen met VRG, de GGD en het COA en plan gemaakt om de veiligheid van de inwoners te waarborgen. Een van de maatregelen is het afsluiten van de locatie met hekken. Daarnaast is er permanente bewaking door het COA ingesteld.

Vragen en antwoorden

Samen met het COA heeft de gemeente een vraag- en antwoordlijstopgesteld. De lijst wordt zolang het nodig is bijgewerkt met de actuele stand van zaken. In de lijst staan de telefoonnummers van de GGD en het COA. Ook daar kunt u met uw vragen terecht.