Alle ondernemersregelingen op een rij

13 mei

Voor ondernemers is het noodpakket in het leven geroepen. Hiermee wil de overheid bedrijven door de huidige coronacrisis helpen. Het noodpakket bestaat uit verschillende regelingen zoals de NOW, Tozo en de TOGS. We krijgen veel vragen over wat die regelingen inhouden en hoe de aanvraag verloopt.

NOW regeling
Sinds maandag 6 april is de portal open voor de aanvraag van de NOW regeling. Het doel van deze regeling is om werkgevers tegemoet te komen in de betaling van de loonkosten, indien sprake is van een acute terugval in de omzet met ten minste 20% gedurende een periode van drie maanden, vanwege een vermindering in bedrijvigheid door buitengewone omstandigheden die in redelijkheid niet tot het normale ondernemersrisico kunnen worden gerekend. Op deze manier kunt u werknemers in dienst houden voor de uren die zij werkten voordat sprake was van deze terugval.

Als werkgever kunt u deze regeling aanvragen in het werkgeversportaal op de website van het UWV, daarvoor heeft u een loonheffingsnummer nodig. U kunt ook gebruikmaken van de werkgeverstelefoon voor de NOW regeling: T 088-8982004 (houdt uw loonheffingsnummer bij de hand). Op de site van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle vragen en antwoorden over de NOW. Deze informatie staat ook op WerkInZicht.

Tozo
Tozo staat voor Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers en ondersteunt zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers, zodat zij een betere kans hebben om hun bedrijf te kunnen voortzetten. Zelfstandigen kunnen aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal bij liquiditeitsproblemen. De regeling is tijdelijk en geldt voor drie maanden (maart, april, mei 2020). Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid. Aanvragen gaat via de gemeente. Tozo vraagt u aan bij uw eigen gemeente (ook als uw bedrijf in een andere gemeente gevestigd is). U kunt het aanvraagformulier via e-mailonder vermelding van uw naam, woonadres en in het onderwerp Tozo bij ons aanvragen via: inkomen@stadskanaal.nl. Wilt u meer informatie over Tozo? Dan kunt u het beste telefonisch contact opnemen met onze consulent BBZ via telefoonnummer: 0599-631631.

 

TOGS
De TOGS (regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19) van de Rijksoverheid is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Ondernemers kunnen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. De compensatieregeling wordt niet door de gemeente uitgevoerd maar door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Meer informatie en hoe u kunt aanvragen vindt u op de website van de RVO.

 

Meer informatie
De gevolgen van het coronavirus raakt velen, ook u als ondernemer. De overheid neemt maatregelen om ondernemers te helpen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het coronavirus en wat dit betekent voor werkgevers en ondernemers. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft informatie over de compensatieregeling. Bekijk hier ook de richtlijnen voor verantwoord winkelen voor het ontvangen van klanten in uw winkel.