Afval scheiden? Goed bezig!

7 januari

Voorkom een bevroren container

De temperaturen zijn nog boven het vriespunt, maar dit kan zo omslaan. Temperaturen rond het vriespunt zijn in deze tijd van het jaar natuurlijk niet vreemd. Het afval kan in uw container vast vriezen, waardoor het afval er bij het legen niet uit wil. Daarom een aantal praktische tips:

  • Leg onderin uw grijze en groene container een stuk karton of oude krant. Dit neemt het vocht op waardoor het niet vastplakt aan de container.
  • Laat vochtig groente- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat u het in uw container gooit.
  • Stamp het afval niet aan en maak licht en vastzittend afval los van de wanden.
  • Plaats een klein houtje tussen het deksel van de container om vastvriezen te voorkomen.
  • Ze uw container binnen of op een beschutte plek.

Een klein verzoek: wilt u geen zout of antivriesmiddel in uw groene container gooien? Ook niet om vastgevroren afval te ontdooien. Het groenafval willen we graag hergebruiken. Als u zout of antivriesmiddel in uw container gooit kan het niet meer verwerkt worden tot compost. Alvast hartelijk dank!

 

Laatste kans voor een nieuwe chip

Zijn uw containers nog niet voorzien van een nieuwe chip? Dan ontvangt u van ons een brief. Daarin staat wanneer u uw grijze en groene container aan de straat voor uw woning kunt zetten. Het bedrijf Inovem voorziet ze dan van een nieuwe chip. De omwisselweek voor de chips is van maandag 25 tot en met vrijdag 29 januari. Dit is de laatste kans, want na 1 februari 2021 kan de inzamelaar alleen de containers met een nieuwe chip legen. Zet uw containers daarom op de afgesproken dag voor 7.30 uur aan de weg voor uw woning en Inovem zorgt voor een nieuwe chip.

 

Glas hoort in de glasbak

Steeds vaker komt het voor dat lege flessen, glazen potten en ander glasafval in de grijze container en bij het PMD-afval belanden. Dit is niet de bedoeling. Glas hoort in de glasbak; gescheiden van het restafval dat u in de grijze container gooit. Glas is sneller en beter te recyclen als u het scheidt dan wanneer het tussen ander afval terecht komt. Bovendien kost het recyclen van glas veel minder energie dan het maken van glas uit nieuwe grondstoffen. Tip: zet naast uw grijze container een krat of tas om het glas in te bewaren. U kunt het dan handig meenemen naar de glasbak. Glasbakken staan vaak buiten bij uw supermarkt. Handig als u toch boodschappen moet doen.

 

Papier hoort hier

Oud papier en karton hoort gescheiden ingezameld te worden van het restafval. Het hoort dus niet in de grijze container. Helaas gebeurt dit toch nog regelmatig. Waarom kunt u oud papier en karton beter niet in de grijze container doen? Het restafval in uw grijze container wordt verbrand. Hierbij komen stoffen vrij die niet goed zijn voor het milieu. Als u oud papier en karton gescheiden inzamelt, dan kunnen we het opnieuw gebruiken. Zet naast uw prullenbak een kartonnen doos en verzamel hierin uw oud papier. U kunt deze doos dan aan de weg zetten als de scholen of verenigingen bij u in de buurt het oud papier en karton komen inzamelen. U draagt bij aan een beter milieu en uw zorgt ook voor verdiensten van de scholen en verenigingen. Zij gebruiken dit geld vaak voor extra activiteiten.

 

Altijd en overal de afvalkalender bij de hand

Welk afval is deze week ook al weer aan de beurt? Twijfelt u hier ook weleens over? Of wilt u weten wanneer een inhaaldag is voor de feestdagen? Download dan de Afvalwijzer app. Dan bent u altijd en overal op de hoogte en kunt u op tijd uw afval aan de weg zetten. De app is gratis te downloaden voor zowel iPhone als Android-gebruikers.