Aanplant nieuwe bomen

9 februari

In februari gaat de gemeente Stadskanaal meer dan 150 nieuwe bomen aanplanten. Het zijn verschillende soorten bomen. De afgelopen jaren zijn er in onze gemeente veel bomen verwijderd en weinig voor terug gekomen. Met de aanplant willen we een inhaalslag doen.

Foto collage van de vier genoemde bomen

Waar komen de nieuwe bomen?

Als het weer mee zit dan start de Wedeka half februari aan de Blekslageweg,  1e Barlagerweg en Veldwachterslaan met het aanplanten van bomen. Het kan zijn dat u enige verkeershinder ervaart in de genoemde straten. Uiteraard werken we in één straat tegelijk om de overlast zoveel mogelijk te beperken.
 

Welke bomen gaan we planten?

In de bovengenoemde straten plant de Wedeka diverse soorten bomen. Onder andere Japanse sierkersen, iepen, beuken en carpinussen.  Verschillende soorten bomen trekken ook verschillende vogels en insecten aan. Dit zorgt voor biodiversiteit. De keuze is ook gemaakt om ervoor te zorgen dat bij een eventuele massale sterfte of ziekte onder één soort boom er geen volledige kaalslag van bomen komt in het gebied.Aandacht dus voor zowel de flora, fauna als de toekomst. Een aantal van de bomen die Wedeka in februari gaat planten:

  • Japanse Sierkers (Prunus) – een bloeiend spektakel. De sierkers heeft een uitbundige bloesem, waar ze in het voorjaar de show stelen. Vaak is de hele kroon, nog voordat het blad is uitgelopen, bedekt met fijne witte óf roze bloemetjes.
  • Iep (Ulmus ‘New Horizon’)Deze iep is ontstaan uit een kruising tussen twee andere soorten iepen. De iep is hierdoor minder vatbaar voor de iepenziekte. In deze regio staan door deze iepenziekte nog maar weinig van deze bomen. Door deze aanplant komt de iep weer beetje bij beetje terug in onze omgeving. De iep bloeit in bundels lichtgroene bloesem gevolgd door gevleugelde zaden.
  • Beuk (Fagus Sylvatica) - De bladeren van deze beuk verkleuren in de herfst van geel/oranje naar bruin. In het najaar verschijnen de beukennootjes. Deze bomen kunnen wel 200 tot 300 jaar oud worden en een hoogte van 30 meter bereiken.
  • Haagbeuk (Carpinus Betulus Fastigiata)Eerst groeit deze carpinus met een kroon in de vorm van een smalle Pyramide. Uiteindelijk vormt het zich tot een brede eivormige kroon. Deze soort heeft een zeer compacte en gesloten kroon. Hierdoor is het ideaal voor vogels om een nest in te bouwen, vooral Putters (kleine zangvogels) maken graag gebruik van deze bomen.