Aanpak groenperken Stap 6: Nieuwe planten

9 april

Als het groeizaam weer blijft zijn de groenperken over een maand of twee veranderd in een oase van fleur en kleur. Bij de aanpak is het nu tijd voor stap 6: Nieuwe beplanting in de groenperken.

Stap 6 -  Nieuwe planten

In stap 5 is de grond vlak gemaakt. Nu kan de beplanting de grond in. Deze beplanting wordt per groenperk gesorteerd en uitgezet. Het uitzetten is van belang om het perk goed en evenredig te vullen. We planten in een zogenaamde driehoek verband. Dit geeft optimale verdeling van de beplanting over het groenperk. Ook brengen we iets meer beplanting per vierkante meter aan dan 20 jaar geleden. Dit doen wij omdat de groenperken dan eerder dichtgroeien. Een dicht gegroeid groenperk geeft minder onkruid en een netter beeld. Het onderdrukken van het onkruid zorgt er ook voor dat er minder onderhoud nodig is.

 

Welke beplanting?

Bij de nieuwe beplanting is per locatie rekening gehouden met onder andere schaduw, zoutschade, droogte en de mate van onderhoud. We planten ook meer bloeiende beplanting aan. Bijen, vlinders en overige insecten profiteren van de nieuwe beplanting en daardoor worden meer ziekten en plagen voorkomen. In sommige groenperken komen graszaden. Dit doen we als dit noodzakelijk is door vervelende onkruiden. De gemeente gebruikt hiervoor geen chemische bestrijdingsmiddelen. Door regelmatig het gras te maaien verdwijnt het onkruid. Over enkele jaren, als het onkruid verdwenen is, kunnen er alsnog sierheesters of vaste planten geplant worden.

 

Meer weten? Kijk op www.stadskanaal.nl/groenperken