Aanpak groenperken - Stap 4 – Uitgraven en uitzeven

12 januari

Nu de compost is aangebracht denkt u misschien: waarom zitten de wortels van de oude beplanting nog steeds in de grond? Daarop komt nu het antwoord!

In stap 4 komt een graafmachine met een grote zeef naar de verschillende groenperken. Met de zeef kan de machine de oude wortels scheiden van de grond.

aanpak groenperken

Hoe werkt deze graafmachine met zeef?

De kraan graaft het groenperk met de wortels, grond en de compost in één handeling uit en gooit deze in de grote zeef. De zeef draait rond waardoor de grond met de compost met elkaar mengt. Vervolgens valt de grond met compost door de zeef naar beneden. Dan komt het via een aparte transportband weer terug in het groenperk. De wortels van de oude beplanting vallen níet door de zeef, maar komen achter uit de machine op een kar, de zogenaamde kipper. Deze kipper voert de wortels af naar de gemeentelijke stort.

 

Waarom deze aanpak?

Deze aanpak heeft een groot aantal voordelen. De machine:

  1. Verwijdert de wortels van de oude beplanting uit het groenperk.
  2. Vermengt goed de grond met de compost: een prima voedingsbodem voor nieuwe aanplant.
  3. Maakt de grond los. Hierdoor komt er meer lucht in de grond. Deze lucht zorgt samen met de extra compost voor meer bodemleven. Dit is goed voor de nieuwe beplanting.
  4. Kan meer handelingen in één keer uitvoeren. De overlast per locatie is hierdoor beperkt.

 

Verder is het grote voordeel dat de wortels schoon zijn van grond. Daardoor hebben zij minder gewicht en dat scheelt veel afvoerkosten. Bovendien is het zo dat de gemeente al het groen op de stort eens in de zoveel tijd versnipperd in een shredder. Deze shredder snippert en maalt al het groen met messen tot een kleinere fractie. Doordat er minder grond aan de wortels zit blijft de shredder scherp en kan deze veel meer groen per uur verkleinen. Ook het verkleinde groen heeft hierdoor meer waarde, omdat grond ongewenst is als eindproduct.

 

Weersomstandigheden belangrijk

De zeef functioneert het beste als de grond en ondergrond redelijk droog is. Dan schud de grond makkelijker van de wortels af. Door de gevoeligheid voor weersomstandigheden is deze vierde stap moeilijk in te plannen. Als het erg lang heeft geregend of er ligt een pak sneeuw dan kan de grond te nat zijn om deze stap efficiënt en effectief uit te voeren. Mocht deze situatie zich voordoen dan zal de inzet van de grote machine met de zeef op een later moment plaatsvinden als de weersomstandigheden beter zijn.

 

Voorbereidingen

Tijdens het aanbrengen van de compost in stap 3 heeft de uitvoerder in voorbereiding op stap 4 al  zogenaamde KLIC-meldingen gedaan voor alle groenperken. KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Door deze melding te doen kan de aannemer zien of er wel of geen kabels en leidingen door de aan te pakken groenperken lopen.