Aanpak groenperken. Stap 3 – Compost in groenperken

8 december

Aan het woord …

 

Na het afknippen van de bovengrondse delen van de oude beplanting bij de aanpak groenperken, volgt de derde stap. Het aanbrengen van compost in de groenperken om de bodem te verbeteren. Voor deze stap stellen we een aantal vragen aan Peter van der Veen. Peter is werkvoorbereider bij de Wedeka. Hij begeleid en plant de werkzaamheden, zoals in stap 2 het afknippen van de oude planten en stap 3 het aanbrengen van de compost in de groenperken.

Collage Compost aanbrengen groenperken

Waarom komt er compost in de groenperken?

“De oude beplanting heeft al jarenlang de voedingsstoffen uit de bodem gehaald om te kunnen groeien. De grond is daarom schraal en uitgeput. Voordat we nieuwe planten gaan poten is het noodzakelijk om voor de nieuwe planten alvast voeding aan de grond toe te voegen. Door de bodem te verbeteren kan straks de nieuwe beplanting beter aanslaan en zorgen voor een mooie, fleurige uitstraling in het voorjaar.’  Benieuwd naar het hele interview? Kijk op www.stadskanaal.nl.

 

Gebeurt het verbeteren van de bodem bij elk groenperk op dezelfde manier?

“Nee, dit doen we op basis van grondanalyses . Voordat we bezig gaan met het aanbrengen van de bodemverbeteraar, is  de grond geanalyseerd.  Op verschillende locaties in de gemeente zijn grondmonsters genomen. Die grondmonsters zijn opgestuurd naar een laboratorium. In het laboratorium is gekeken naar de voedingsstoffen maar ook naar andere stoffen die in de grond zitten.”

 

Wat kun je zien in deze grondanalyses?

“Een mooi voorbeeld van wat je uit deze analyses kunt halen is bijvoorbeeld de hoeveelheid zout in de grond. Dit zoutgehalte komt in de groenperken door strooizout. Om gladheid te beperken strooit de gemeente zout. Het komt vaak voor dat de uitspoeling van dit zout in de naastgelegen groenperken komt. Als er hoge concentraties zout in de grond zit dan kunnen wij dit opheffen door de juiste bodemverbeteraar toe te passen. Stel dat we dit niet zouden doen, dan heeft de nieuwe beplanting het veel moeilijker om goed aan te slaan én om verder te kunnen groeien. De planten hebben dan moeite om te overleven en gaan niet groeien. Daarom zijn de grondanalyses zo belangrijk!”

 

Hoe brengen jullie de bodemverbeteraar aan?

Als de juiste bodemverbeteraar en bemesting is bepaald dan laten wij die komen op de gemeentewerf. Vanaf de gemeentewerf brengen onze medewerkers van de Wedeka deze verschillende bodemverbeteraars naar het betreffende groenperk. Daar verdelen we het eerst grof over het oppervlak. Gemiddeld brengen we ongeveer 8 - 10 centimeter bodemverbeteraar aan op de groenperken. Deze stap 3 van de aanpak groenperken is naar verwachting rond de jaarwisseling klaar.  

Benieuwd waarom we nu al bodemverbeteraar aanbrengen? Deze vraag beantwoorden we in de stap 4 van de aanpak groenperken: Het uitgraven en zeven.
Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven. Alle informatie en het overzicht van de aan te pakken groenperken staat op www.stadskanaal.nl/groenperken.