Aanpak groenperken: stap 2

6 november

Na de eerste stap, het inventariseren van de groenperken, komt nu de tweede stap in beeld. Het afknippen van de oude beplanting die ‘op’ en ‘versleten’ is. Om welke groenperken het gaat kunt u vanaf half november bekijken op www.stadskanaal.nl/groenperken.

Afknippen van oude beplanting in groenperken

Stap 1                   Inventarisatie
Stap 2                   Afknippen oude beplanting
Stap 3                   Aanbrengen bodemverbeteraar
Stap 4                   Uitgraven en uitzeven
Stap 5                   Egaliseren groenperken
Stap 6                   Nieuwe beplanting in de groenperken

Afknippen oude planten

Het afknippen van de oude planten gebeurt met verschillende materieel. Naast de bosmaaier en heggenschaar maakt de aannemer ook gebruik van een grote machine die aan een tractor vastzit.  Dit laatste kan overigens alleen in grotere groenperken waar ook voldoende ruimte omheen is. Op plaatsen waar de tractor niet kan komen, knippen de medewerkers de oude planten af met een bosmaaier of heggenschaar. Daarnaast kijkt de aannemer ook naar welke type planten in de perken zit. Zijn de oude planten erg houtachtig en taai of juist kruidachtig? Hier houdt de aannemer ook rekening mee bij de keuze voor het gebruik van een bosmaaier, heggenschaar of grote machine.

 

Afvoeren oude planten

Nadat de beplanting is afgeknipt moet deze worden afgevoerd. Het groenafval wordt verder verwerkt op de stort. Voordat het groen naar de werf gaat zal het eerst in depot worden opgeslagen in de wijk. Dit gebeurt bij voorkeur op een grasveldje in de buurt van de aan te pakken groenperken. Mocht een grasveldje niet beschikbaar zijn dan kan de keus ook vallen op bijvoorbeeld een nabijgelegen pleintje of parkeerplaats. Het groenafval zal daarna vanuit dit tijdelijke depot zo snel als mogelijk is met een grote vrachtwagen worden opgehaald. Het is niet de bedoeling dat u hier uw tuin- of ander afval bij gooit. Dit betekent voor ons meer kosten voor de afvoer, omdat het groenafval dan nogmaals gescheiden moet worden.

 

Hergebruik

De afgeknipte beplanting valt onder grof groenafval en wordt afgevoerd naar de stort. Bij de stort is een verzamelplek voor grof groenafval. Als er genoeg groenafval ligt dan komt er een grote machine (shredder) die het groenmateriaal verkleint. Vervolgens is het klaar voor hergebruik. Zo kan het verkleinde materiaal als compost gebruikt worden.

Meer informatie over de aanpak groenperken? www.stadskanaal.nl/groenperken