Liveblog coronavirus

liveblog
dinsdag 7 april 2020 om 09:30
09:30
De Duitse overheid ontraadt niet-noodzakelijke reizen
dinsdag 7 april

De grensovergangen met Duitsland blijven open, maar reis alleen naar Duitsland als het noodzakelijk is. De Duitse overheid heeft nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op de website van de Rijksoverheid leest u antwoorden op veelgestelde vragen en het reisadvies.

11:00
Aanvraag NOW-regeling vanaf vandaag bij UWV mogelijk
maandag 6 april

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen vanwege de huidige coronacrisis. Werkgevers kunnen vanaf vandaag een aanvraag doen bij het UWV. Deze NOW is bedoeld om ondernemers tegemoet te komen die te maken hebben met omzetverlies.. Met deze regeling kunnen ze werknemers met een vast of flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting, de regeling werktijdverkorting is dus gestopt. Kijk hier voor meer informatie.

09:00
Thijs (11) uit Stadskanaal schrijft coronalied
zaterdag 4 april

Tijs (11 jaar) uit Stadskanaal is het coronavirus beu, hij kan niet naar school en mist zijn vrienden. Hij zingt de frustratie van zich af: “Ja ik ben nu vrij, maar ik ben niet blij. Kan niet met vrienden spelen, moet me dus vervelen”. Luister hier naar het nummer van Thijs.

11:15
Geen activiteiten wel een mooie boodschap
vrijdag 3 april

Vandaag viert Kanaal Passage Stadskanaal haar 30-jarige bestaan. In plaats van activiteiten geven ze iedereen een mooie boodschap:
In gedachten zijn we bij alle mensen die worstelen met het corona-virus, hun gezondheid, hun veiligheid, en zijn we in gedachten bij de mensen die hun naasten moeten missen, maar ook bij alle hulpverleners.Heb respect voor elkaar, en steun elkaar waar mogelijk zeker in tijden als nu. Met elkaar, voor elkaar...Samen zijn we sterk!. ❤

Gefeliciteerd met jullie 30-jarig bestaan en dank voor de mooie boodschap!

 

 

15:00
Zaterdag warenmarkt in gewijzigde opstelling
donderdag 2 april

Ook komend weekend is er een warenmarkt in Stadskanaal. Wel zijn er nog enkele aanvullende maatregelen getroffen om de 1,5 meter afstand tussen bezoekers beter te kunnen waarborgen. Zo wordt de Navolaan vanaf de ingang Oude Markt afgesloten om de kramen op straat te kunnen plaatsen en zo meer ruimte te creëren. Het stukje Navolaan tussen de Oude Markt en de Beneluxlaan (richting het busstation) is gedurende de markt tweerichtingsverkeer. Na het weekend wordt gekeken of deze maatregelen voldoende zijn geweest om de markt ook de komende weken voort te kunnen zetten.

11:00
Zorgen om paasweekend
donderdag 2 april

Gisteren sprak de tweede kamer zorgen uit over het paasweekend en de komende zonnige weekenden. Deze zorgen gaan over Duitsers die rond Pasen traditiegetrouw naar Nederland komen, maar zeker ook om ons eigen gedrag tijdens de zonnige dagen. Rutte drukt iedereen daarom op het hart om zoveel mogelijk thuis te blijven.

14:30
Vraagbaak voor mantelzorgers geopend
woensdag 1 april

Stichting Welstad introduceert de Vraagbaak voor Mantelzorgers, speciaal voor mantelzorgers met een (hulp)vraag of met een behoefte aan een luisterend oor. Zo helpen ze mantelzorgers deze moeilijke tijd door.

13:16
Corona maatregelen verlengd tot en met 28 april
woensdag 1 april

Het kabinet heeft dinsdag 31 maart bekendgemaakt dat alle coronamaatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Ook heeft ze opgeroepen om geen vakantieplannen te maken voor het Paasweekend en de meivakantie. Alle maatregelen vindt u op de site van de Rijksoverheid.

Samen krijgen we corona onder controle.

17:00
Coronakaart RIVM geeft vanaf vandaag aantal ziekenhuisopnamen weer
dinsdag 31 maart

Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te laten zien. Het RIVM heeft vanaf vandaag de coronakaart gewijzigd naar aantal opgenomen patiënten per gemeente. Op dit moment zijn er geen personen uit de gemeente Stadskanaal opgenomen in het ziekenhuis.

13:30
Coronavirus onderzoek Lifelines
dinsdag 31 maart

Lifelines hoopt samen met de hulp van 135.000 noord-Nederlanders de kennis over het coronavirus te vergroten. Lifelines en NEXT-deelnemers ontvangen vanaf dinsdag 31 maart wekelijks een vragenlijst voor onderzoek naar de risicofactoren en verspreiding van coronavirus COVID-19. Meer informatie is te vinden op de website van Lifelines.

14:00
Treinen STAR rijden niet
maandag 30 maart

De treinen van museumspoorlijn STAR blijven voorlopig nog even stilstaan door de huidige coronamaatregelen. Oorspronkelijk stond de opening van het stoomseizoen gepland in het paasweekend, maar dat is nu uitgesteld tot 1 juni.

10:45
Uitbreiding TOGS-regeling met ondernemers in de non-food-sector
zondag 29 maart

De Rijksoverheid heeft de regeling uitgebreid. Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Ondernemers kunnen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand.

14:00
Camping Pagedal en Spoordok tot 6 april gesloten
zaterdag 28 maart

Camping Pagedal en Spoordok hebben wegens de huidige crisis de camping gesloten voor bezoekers. Dit besluit is genomen na de aankondiging van de aangescherpte maatregelen. Andere vakantieparken, campings, jachthavens, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’), parken, natuurgebieden en stranden zijn open. Hier zijn enkel de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchvoorzieningen gesloten. Lees er meer over in de veelgestelde vragen.

09:09
De noodverordening in een oogopslag
zaterdag 28 maart

Voor de noodverordening die gisteren van kracht is geworden in de provincie Groningen is een infographic gemaakt die laat zien wat de nieuwe maatregelen inhouden. Er zal vanaf dit weekend ook strenger worden gecontroleerd op de uitvoering van de maatregelen. Het advies blijft: blijf binnen als het kan en wanneer u toch naar buiten moet: houd altijd 1,5 meter afstand.

11:30
Nieuwe noodverordening geldig voor de hele provincie Groningen
vrijdag 27 maart

Om 11.00 uur vandaag heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, Koen Schuiling, een nieuwe noodverordening ondertekend. Deze nieuwe regels geven invulling aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen.De noodverordening is terug te vinden op veiligheidsregiogroningen.nl.

De belangrijkste maatregel in de noodverordening is dat het verboden is om met drie personen of meer in de openbare ruimte samen te komen zonder dat de afstand tot andere personen minder dan 1,5 meter bedraagt. Een huishouden en spelende kinderen tot en met 12 jaar, onder begeleiding van een ouder, zijn hierop uitgezonderd.

 

09:30
Vrijdag om 11.00 uur klinkt in de hele provincie Ede Staal
vrijdag 27 maart

De oproep komt van de 32-jarige Pim de Jonge uit Stadskanaal. Hij werkt met demente mensen en ziet hoeveel impact allerlei coronamaatregelen hebben op zijn cliënten. Zijn oproep aan iedereen is om vrijdag 27 maart om 11.00 uur Het het nog nooit zo donker west van Ede Staal te zingen. RTV Noord adopteerde de actie van Pim de Jonge. Klokslag 11.00 uur draaien ze het lied van Staal en maken ze een compilatie van filmpjes die ze ontvangen.

19:45
Eerste bewoner gemeente positief getest
donderdag 26 maart

Een bewoner in onze gemeente is vandaag positief getest op het coronavirus. Het aantal besmettingen is in het noorden nog relatief laag vergeleken met het zuiden van ons land. Om dit zo laag mogelijk te houden is het erg belangrijk om alle maatregelen in acht te nemen.

13:00
De markten in Stadskanaal en Musselkanaal gaan door
donderdag 26 maart

De markt in Musselkanaal op vrijdag en de markt in Stadskanaal op zaterdag gaan door. Om ervoor te zorgen bezoekers en marktkooplieden 1,5 afstand van elkaar kunnen houden is de opstelling van de markt aangepast. Om dit goed te kunnen controleren zijn de handhavers van de gemeente ook bij de markt aanwezig.

10:00
Winkels kunnen bij Avitec gratis hekken lenen
donderdag 26 maart

Veel ondernemers vinden het lastig om de bezoekersmaatregelen te hanteren. Avitec leent alle winkels uit de gemeente gratis hekken uit (tot max 10 stuks). Vraag ze aan via info@avitec.nl. Hekken geleend? Laat ze na sluitingstijd niet buiten staan, maar verplaats ze naar binnen.

16:00
RTL Nieuws interviewt ondernemers Stadskanaal
woensdag 25 maart

Deze crisis heeft veel negatieve gevolgen, maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het beste van de situatie maken. RTL Nieuws besteedt vandaag aandacht aan de bezorgdienst van ondernemers uit Stadskanaal. Onder de naam 'Stadskanaal aan huis' rijden ze de gemeente door. En met succes, de bestellingen stromen binnen. Lees hier het hele artikel.

 

14:15
Er wordt veel gebeld
woensdag 25 maart

We worden momenteel veel gebeld voor afspraken. Afspraken zijn op dit moment alleen voor dringende zaken. Denk daarbij aan:

 • Aangifte van geboorte of overlijden
 • Uw rijbewijs verloopt binnen 14 dagen
 • Uw paspoort of identiteitskaart verloopt binnen 14 dagen en u kunt zich niet op een andere manier identificeren

Geen spoed? Stel uw telefoontje of bezoek dan uit.

 

11:30
Poliklinische zorg Refaja blijft, geen operaties
woensdag 25 maart

De geplande (en poliklinische) zorg en beschouwende dagbehandeling in Stadskanaal blijft zoveel mogelijk doorgaan. De acute zorg en de coronazorg zullen zoveel mogelijk in Emmen plaatsvinden. Op de website van Treant leest u welke zorg in het Refaja blijft en welke zorg tijdens de coronacrisis tijdelijk niet.

12:00
De centraal examens gaan dit jaar niet door
dinsdag 24 maart

De Rijksoverheid wil met dit besluit duidelijkheid geven aan alle scholen en leerlingen. Alle centrale examens komen te vervallen, zo ook de centraal schriftelijk en praktische examens (cspe’s) in het vmbo, evenals de centrale digitale flexibele examens in vmbo-bb en –kb.

De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.

20:00
Aangescherpte maatregelen na crisisoverleg kabinet
maandag 23 maart

Tijdens de persconferentie van vanavond presenteerde het kabinet aangescherpte maatregelen. De belangrijkste op een rij:

 • Alle bijeenkomsten en evenementen (ook bij minder dan 100 mensen) zjn afgelast tot 1 juni
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand nemen
 • Groepen mensen (meer dan 3 personen) op straat kunnen een boete krijgen. Dit geldt ook voor bezoek thuis.
 • Heeft één gezinslid koorts? Dan moet het hele gezin binnenblijven
 • Kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten sluiten tot en met 6 april
 • Markten (als onderdeel van de voedselketen) mogen doorgaan zolang de maatregelen (waaronder 1,5 meter afstand) wordt gewaarborgd

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een overzicht van de maatregelen.

12:15
Afgedankte elektrische apparaten naar afvalbrengstation
maandag 23 maart

Door de tijdelijke sluiting van de kringloopwinkel in Stadskanaal kunt u geen afgedankte elektrische en elektronische apparaten langsbrengen of door hen laten ophalen. U kunt uw afgedankte elektrische apparaten langsbrengen bij het afvalbrengstation (stort) aan de Industriestraat 32 in Stadskanaal.

19:00
Preventieve controle bij ingang Refaja
zaterdag 21 maart

Bij de hoofdingang van het Refaja worden alle patiënten, bezoekers en medewerkers die naar binnen willen preventief gecontroleerd. Mensen zonder klachten of koorts kunnen doorlopen naar binnen. Toegang gaat via een sluisfunctie waar de controles plaatsvinden. Op deze manier proberen ze patiënten, medewerkers en bezoekers te beschermen.

11:37
Ouders krijgen geld ongebruikte kinderopvang terug
zaterdag 21 maart

Ouders die hun kind(eren) van 16 maart tot en met 6 april vanwege de coronacrisis niet naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang kunnen brengen, maar daar wel voor betalen, krijgen hun eigen bijdrage terug. Ouders moeten wel eerst de rekening van opvang betalen. Later wordt het bedrag weer teruggestort via de kinderopvangorganisaties.

11:30
Activiteiten 75 jaar vrijheid uitgesteld naar oktober
vrijdag 20 maart

De provincie heeft de activiteiten voor de viering van 75 jaar vrijheid in Groningen, die gepland stonden voor april 2020, vanwege het coronavirus verplaatst naar later dit jaar. Het is de bedoeling dat het programma start in oktober 2020, wanneer de Verenigde Naties hun 75-jarige jubileum vieren, en daarna doorloopt tot en met 5 mei 2021 (Bevrijdingsfestival).
Lees meer.

 

10:00
Initiatief Stadskanaal aan Huis
vrijdag 20 maart

De ondernemers van Centrum Stadskanaal komen met een prachtig initiatief! Met Stadskanaal aan Huis kunt u vanaf nu lokale producten aan huis laten bezorgen.
U kunt of wilt niet naar de winkel vanwege Corona? Met Stadskanaal aan Huis kunt u nog steeds lokaal blijven winkelen. Zo helpen we elkaar door deze moeilijke tijden heen.

Lees hoe het werkt

09:45
Gemeenteraad Stadskanaal roept minister op om mogelijk digitaal te vergaderen
vrijdag 20 maart

De gemeenteraad van Stadskanaal roept de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op om het gemeenten nu mogelijk te maken om door middel van bijvoorbeeld video conferencing rechtsgeldig raadsbesluiten te nemen.

In het kader van de maatregelen tegen het Corona-virus hebben veel gemeenten besloten hun raadsvergaderingen tot en met 6 april niet door te laten gaan. Voor de korte termijn is dit een prima oplossing. De raad maakt zich zorgen als ook na 6 april de noodzaak blijft om raadsvergaderingen niet door te laten gaan.

Meer informatie.

 

16:45
U kunt als ondernemer BBZ aanvragen
donderdag 19 maart

Voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) inclusief ZZP-ers geldt het besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ). U kunt het aanvraagformulier via e-mail onder vermelding van uw naam, woonadres en in het onderwerp BBZ bij ons aanvragen: e-mail. Wilt u meer informatie over BBZ? Kijkt u dan op de site van de Rijksoverheid. Heeft u daarna nog vragen, dan kunt u het beste telefonisch contact opnemen met onze consulent BBZ via telefoonnummer: 0599-631631.

 

12:15
Locoburgemeester Hamster is trots op de veerkracht die we samen laten zien in deze bijzondere en zware tijden.
donderdag 19 maart

Lees zijn brief aan alle knoalsters.

19:45
Medewerker Refaja ziekenhuis positief getest op corona
woensdag 18 maart

Een medewerker van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal is positief getest op het Coronavirus, zo laat de Treant zorggroep weten.

De ziekenhuizen van zorggroep Treant in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal zijn tot nu toe nog gespaard gebleven van coronapatiënten. Maar mocht dat wel het geval zijn, dan worden zij in het Scheper Ziekenhuis in Emmen opgenomen.

10:30
Coördinatie noodopvang kinderen in verband met coronavirus
woensdag 18 maart

Vanaf woensdag 18 maart 2020 heeft de gemeente een coördinerende rol als het gaat om de opvang van kinderen (van 0 tot en met 12 jaar) van ouders die in cruciale beroepsgroepen werkzaam zijn. In het nieuwsbericht leest u meer informatie.

19:00
Noordverordening Coronavirus van kracht
dinsdag 17 maart

Vanaf dit moment is er een noodverordening van kracht met voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus. Deze verordening van de Veiligheidsregio Groningen is parallel aan de andere 24 veiligheidsregio’s in het land vastgesteld om de maatregelen van het kabinet een juridische basis te geven.

11:15
Het afvalbrengstation (de stort) is geopend
dinsdag 17 maart

De afgelopen dagen is het bijzonder druk geweest en ontstond er een rij voor het loket. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen vragen wij bezoekers om in de auto te blijven totdat ze aan de beurt zijn. Kijk hier voor de openingstijden.

17:15
16:30
Het gemeentehuis is geopend op afspraak
maandag 16 maart

Belt u ons eerst voor een afspraak via 0599-631631. Is het niet dringend of heeft u gezondheidsklachten? Stel uw bezoek uit. Met contant geld betalen is niet mogelijk. Heeft u een afspraak of komt u voor het afhalen van uw reisdocument, druk op de bel van de intercom bij de ingang van het gemeentehuis.
 

16:15
Gaat mijn huisbezoek Wmo door?
maandag 16 maart

De consulenten gaan niet op huisbezoek, maar nemen op het afgesproken tijdstip telefonisch contact met u op. Zo nodig maken zij met u een afspraak om op een later moment bij u op huisbezoek te gaan.

15:00
Qbuzz rijdt volgens zaterdag dienstregeling
maandag 16 maart

Alle bussen in Groningen en Drenthe rijden op maandag t/m zaterdag volgens de zaterdag dienstregeling. Op zondag rijden ze, net als anders, volgens de zondag dienstregeling. De nachtbussen rijden helemaal niet. Dit duurt in ieder geval t/m maandag 6 april. Deze aangepaste dienstregeling is verwerkt in de reisplanner en de reisplanner op 9292.nl.

22:30
Vanaf 16 maart geen leerlingenvervoer
zondag 15 maart

Voor ouders die in cruciale beroepsgroepen werken, is er een uitzondering. Als de school/opvang van uw kind open is, is wel vervoer mogelijk. Neem in dat geval contact op met uw vervoerder.

17:30
Extra landelijke maatregelen (vervolg)
zondag 15 maart
 • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht tot maandag 6 april.
 • Sportclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten tot maandag 6 april
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot maandag 6 april.
17:30
Extra landelijke maatregelen
zondag 15 maart
 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht tot maandag 6 april.
 • Voor kinderen van ouders met cruciale beroepen is opvang mogelijk in de school en het kinderdagverblijf.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren. Zij geven hierbij voorrang aan eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
12:00
Contactgegevens en landelijke informatie
donderdag 12 maart

De meest gestelde vragen en informatie vindt u op de website van de GGD en het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de GGD via 050-3674000.
Informatie vanuit de Rijksoverheid.nl